In en Out Living
Image default
Zorg

Nieuwe zorgverzekering uitzoeken: deze tips helpen je op weg

Ben je niet meer helemaal tevreden over je huidige zorgverzekeraar? Of valt de premie voor het komende jaar vies tegen? In dergelijke situaties ga je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering.

Een lastige klus, mede doordat je uit veel aanbieders kunt kiezen. Tevens kun je uit veel aanvullende verzekeringen kiezen en krijg je met allerlei voorwaarden te maken. Volg onderstaande tips op om eenvoudiger je nieuwe zorgverzekering uit te kiezen.

Tip 1: zet je wensen op een rijtje

Heb je een zorgverzekering mentale gezondheid nodig? Heb je een zorgverzekering met veel fysio behandelingen nodig? Of heb je een zorgverzekering voor gezin nodig? Zet je wensen op een rijtje, zodat je snel een flinke schifting in het aanbod kunt maken.

Een zorgverzekering voor mentale gezondheid is steeds populairder aan het worden. Spijtig genoeg, aangezien dit aangeeft dat meer mensen met mentale problemen kampen. Ook zijn er veel ouders die voor een zorgverzekering voor gezin kiezen. Met zo’n zorgverzekering zijn zijzelf en hun kind(eren) goed verzekerd.

Uiteraard gaat dit om andere soorten zorgverzekeringen. Zet daarom je wensen op een rijtje en maak op basis daarvan een flinke schifting.

Tip 2: kijk naar je zorgbehoefte

Je moet niet alleen naar je wensen kijken, maar ook naar je zorgbehoefte. Je kunt hier zowel de verzekering als de aanvullende verzekeringen op afstemmen.

Denk je in het komende jaar veel zorg nodig te hebben? Ga dan op zoek naar een zorgverzekering die de benodigde zorg het beste dekt. Of denk je juist weinig zorg te hebben? Dan kun je het beste op zoek gaan naar de meest sobere zorgverzekering.

Tip 3: kijk goed naar je eigen risico

Het eigen risico is jaarlijks weer een veelbesproken thema. Laat je je eigen risico op het laagste bedrag – €385 – staan? Of stel je het eigen risico op een hoger bedrag in? Dit kun je aan de hand van twee criteria bepalen:

–       De zorgbehoefte. Als je in het komende jaar veel zorg nodig hebt, is een lager eigen risico verstandig. Je hoeft in dat geval ‘maar’ €385 te betalen in plaats van bijvoorbeeld €885.

–       Je financiële status. Heb je een bedrag van €885 op je spaarrekening staan? Heb je dit bedrag verder niet nodig? Dan kan een hoger eigen risico interessant zijn. Een hoger eigen risico brengt immers een lagere premie met zich mee. Als je geen financiële buffer hebt, kies je het beste voor een lager eigen risico.

Tip 4: overweeg een vooruitbetaling

Tot slot kan het interessant zijn om je volledige premie vooruit te betalen. Dit is bijvoorbeeld interessant als je je maandelijkse lasten zo laag mogelijk wilt houden. Ook kan dit interessant zijn als je spaargeld op dit moment niks doet.

Let wel even goed op de rente die je op je spaarrekening ontvangt. Deze rente is wellicht hoger dan de korting die je bij een vooruitbetaling ontvangt. Weeg dit goed tegen elkaar af. Bepaal ook goed waar je de meeste mentale rust van krijgt. Die rust is onbetaalbaar.