In en Out Living
Image default
Keuken

Lees hier welke braadpan er in de oven kan

Moet jouw stoofschotel nog even de oven in om na te garen? Maar weet je niet welke braadpan in de oven kan? Of wil je juist een nieuwe braadpan gaan aanschaffen? Hieronder lees je alles over waar een ovenbestendige pan aan moet voldoen.

 

Pannen die speciaal voor de oven zijn gemaakt

Alleen pannen die volledig van metaal zijn gemaakt, zijn geschikt om in de oven te plaatsen. Deze pannen noem je oven pannen. Als je dus wilt weten of jouw braadpan geschikt is om in de oven te plaatsen, of wanneer je een nieuwe pan gaat aanschaffen, is het dus belangrijk om te letten op het materiaal. Zit er, bijvoorbeeld, een handvat aan dat gemaakt is van kunststof of hout? Dan is de pan dus niet geschikt.

Gietijzeren pannen

Met gietijzeren pannen, afgewerkt met een beschermende laag gekleurde of zwarte email, zit je altijd goed. Niet alleen geleiden deze pannen de warmte het beste door de dikkere bodem, maar ze zijn ook ijzersterk en gaan daardoor jarenlang mee. Veel van deze pannen zijn daarnaast ook geschikt om te gebruiken bij andere warmtebronnen, zoals inductie, keramisch en gas.

Koperen pannen

Een koperen pannenset is ook zeer geschikt voor gebruik in de oven en gaat jarenlang mee. Let er alleen wel op dat deze pannen vrij zwaar zijn en veel onderhoud nodig hebben.

Hoe krijg je een aangekoekte pan weer schoon?

Zelfs de beste chefs maken wel eens een foutje in de keuken. Zo kan het gebeuren dat je vergeten bent om het deksel op je braadpan te plaatsen. Hierdoor verdampt er te veel vocht in de oven en brand je pan aan. Maar hoe kun je nu zo’n aangekoekte pan schoonmaken?

Als je een aangebrande gietijzeren of koperen pan wilt schoonmaken, gebruik dan een klein beetje zeep en een zachte spons. Spoel vervolgens goed na met water. Gebruik geen grove spons of agressieve zeep, omdat dit de natuurlijke anti-aanbaklaag kan aantasten. Als alternatief kun je de pan ook verwarmen met een klein laagje water. Door de hoge temperatuur komen eventuele voedselresten vanzelf los en hoef je alleen nog maar met een doekje het laatste vuil weg te halen.

https://pannenreus.nl