In en Out Living
Image default
Tuin en buitenleven

Het bestrijden van woelmuizen: vergiftigen & vallen

Het bestrijden van woelmuizen vereist doorzettingsvermogen en het kan nogal lastig zijn. Om de zaken nog ingewikkelder te maken wordt hun uitroeiing of verhuizing in sommige provincies verboden. Dus zorg ervoor dat je weet wat de regels zijn in jouw provincie.

 

Vallen voor woelmuizen

 

Het is beter om dit soort knaagdieren in het vroege voorjaar of de late herfst te bestrijden als de voortplantingspiek optreedt. Het vangen van woelmuizen tijdens deze seizoenen is een trefzekere manier om te voorkomen dat ze een groter probleem gaan vormen. Er is een breed scala aan dodelijke vallen voor dit heimelijke ongedierte beschikbaar. Muizenvallen zijn ook effectief voor het vangen van woelmuizen. Dit is de eenvoudigste en de goedkoopste optie. Je kunt eenmalige of herbruikbare vallen gebruiken als je het niet erg vindt om de dode dieren te verwijderen. Zet de vallen loodrecht op de muizenpaden met het getriggerde uiteinde gericht naar het pad. Ze kunnen ook worden gezet in tunnels of nabij ingangen van muizenholen. Het verstoppen van de vallen met een omgekeerde doos helpt om ze succesvoller te maken en zal het risico dat kinderen en andere dieren zich bezeren minimaliseren. Voor een maximaal effect kun je stukjes appel, havermout of pindakaas als aas gebruiken. Je moet de vallen dagelijks controleren en elk gevangen ongedierte verwijderen voordat je de val opnieuw instelt. Als er een paar dagen geen activiteit wordt waargenomen, probeer dan een andere tunnel of een ander pad. Laat dood ongedierte nooit te lang liggen omdat hun levende ‘broeders’ zich hiermee kunnen voeden of, erger nog, het gevaarlijke en ongewenste soorten wilde dieren kan aantrekken.

 

Diervriendelijke muizenvallen

 

Als het doden van woelmuizen in jouw provincie verboden is, kun je ze op humane wijze verwijderen met behulp van diervriendelijke muizenvallen, zoals Havahart of Sherman Traps (Model SNG). Het probleem met dergelijke kooivallen is dat je de dieren zult moeten verhuizen nadat je ze hebt gevangen – ergens waar ze geen schade aan eigendommen van iemand anders zullen veroorzaken, bij voorkeur met een minimum van een kilometer afstand van jouw locatie. Het gebruik van muizenvallen is alleen een redelijke oplossing voor kleine populaties. Maar het is niet effectief en het is onpraktisch voor grotere aantallen woelmuizen – de hoeveelheid arbeid en tijd zouden waarschijnlijk onbetaalbaar zijn. Tenminste 12 vallen zijn er nodig voor een kleine tuin en er kunnen meer dan 50 vallen nodig zijn voor een grote tuin.

 

Het vergiftigen van woelmuizen

 

Onder de vele commerciële bestrijdingsmiddelen is gif een geval apart. Vergiftiging is vaak de eerste methode waar mensen aan denken, maar het is over het algemeen niet de beste keuze. Hoewel gif de woelmuis effectief kan doden, is het potentieel gevaarlijk voor kinderen, huisdieren en andere dieren. Bovendien kan het als het achterblijft in je watervoorziening terechtkomen. Als je deze manier toch wilt gebruiken, moet je dat in de late winter of aan het begin van de herfst doen, wanneer het voedsel schaars is en het ongedierte minder kieskeurig is met wat ze eten. Het beste en veiligste gifaas is op basis van Warfarine, zoals bijvoorbeeld Rodex, D-Con of Kaput Mouse Blocks. Dit aas kan bij de meeste bouwmarkten worden gekocht. Warfarine is een langzaam werkend antistollingsmiddel, dat voorkomt dat het bloed stolt, wat leidt tot de dood. Woelmuizen moeten zich voor het volledige effect ongeveer vijf dagen met het aas voeden. Probeer het gif voor een week of twee om de andere dag uit te zetten. Lees altijd het etiket en volg de veiligheidsvoorschriften op. Om het gevaar voor andere dieren te verminderen kun je het aas direct in de holopening plaatsen of gebruikmaken van speciale aas containers. Als alternatief kun je het aas ook in open doosjes zetten. 

 

http://www.melkbusshop.nl/