In en Out Living
Image default
Bedrijven

Wat zijn deurentrends rond eiken deuren?

Een ingang is het middelpunt van de gevel van een huis en moet de uitnodiging zijn voor gasten. De voordeur is het meest gewaardeerde bezit. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom veel mensen nog steeds eiken buitendeuren willen hebben. Niets anders evenaart de warmte en de bevredigende stevigheid die je in een deur wilt zien. Niets anders biedt zo veel mogelijkheden. Stalen deuren worden gestempeld; glasvezel komt uit een mal. Maar een houten deur kan in elke vorm of maat worden gemaakt en worden voorzien van de lijstprofielen, paneelconfiguraties, beglazingsopties of het houtsnijwerk dat je wenst. Het extra onderhoud in de vorm van een nieuw laagje verf of lak in geval ven de eiken buitendeur om de paar jaar dat is de prijs die we betalen voor het kiezen van hout. Maar het is een kleine moeite, gezien de visuele en tastbare beloningen die een houten deur ons geeft elke keer als we thuiskomen.

 

Zijn eikenhouten voordeuren veilig?

Het is een veel voorkomende misvatting dat het gemakkelijker is om door een houten deur in te breken dan door een stalen of glasvezel deur. In feite is niet de deur, maar de deurstijl de zwakke schakel. Om te voorkomen dat een krachtige trap de deurstijl splijt, installeer je een extra lange veiligheidslagplaat met schroeven van 3 inch die in de bijbehorende stift zijn verzonken. Een stevige 1¾ inch dikte van je deur is beter dan 1 3/8 inch en nog steeds geschikt voor standaard sloten. Nog dikker en je hebt een speciaal slot en grotere scharnieren nodig. Gebruik schroeven van 3 duim lang in alle drie de scharnieren om de scharnierzijde van de deur stevig aan de deurstijl te verankeren. Gebruik een schroef voor ieder schroefgat in alle scharnieren.

 

Is een houten voordeur geschikt voor jouw huis?

Heb je een overdekte ingang om hem tegen regen, weer en wind te beschermen? Een houten deur houdt het beste stand en vergt minder onderhoud in een overdekte ingang. Om effectief te zijn, moet het dak in elk geval de helft van de hoogte van de deur uitsteken, inclusief de dorpel en eventuele bovenramen. De drempel moet 10 tot 15 cm boven de overloop uitsteken om te voorkomen dat opgehoopte sneeuw of opgehoopt regenwater rotting veroorzaakt.

 

Hoe koud wordt het

Standaard houten buitendeuren van 1¾ inch dik hebben een R-waarde van ongeveer 2,5, wat dicht in de buurt komt van de waarde van een dubbel raam. Dat is veel lager dan een met schuim gevulde glasvezel- of stalen deur, maar met een goede afdichting kun je het vermogen om luchtinfiltratie tegen te houden verhogen.