In en Out Living
Image default
Werken studeren en hobby

Waarom moet je werkgeluk meten?

Werkgeluk meten is een erg belangrijk onderdeel om jouw carrière zo leuk mogelijk te maken. Werkgeluk is meer dan alleen plezier hebben in wat je doet voor je werk. Het gaat om het voldoening halen uit wat je doet, een boost krijgen, er enthousiast van worden, maar ook gemotiveerder worden naarmate je de baan meer uitoefent. Het gaat om de manier van werken en eigenlijk heb je dit geluk zelf in de hand. Er zijn vele interne en externe factoren inbegrepen als we praten over werkgeluk. Interne factoren zijn bijvoorbeeld de doorgroeimogelijkheden, werkzaamheden, variatie in je baan en je salaris. Externe factoren zijn bijvoorbeeld de locatie waar je je baan uitoefent, je thuissituatie, wellicht collega’s die je baan makkelijker maken. In elk bedrijf is de betekenis van werkbegrip anders. Het is afhankelijk van de behoeftes van werknemers.

Hoe meet je werkgeluk?

Werkgeluk is een brede term die niet makkelijk te meten is. Toch is er wel een manier om het tóch op te meten. Hieronder staat beschreven hoe.

  1. Maak een overzicht van de welbekende 5 randvoorwaarden die met werkgeluk te maken hebben. (Autonomie, blijven leren, goed contact met collega’s en werkgevers, zingeving en mentale en fysieke gezondheid.)
  2. Plan eens in de zoveel tijd reflectiemomenten met werknemers. Bijvoorbeeld om de maand.
  3. Vraag medewerkers om een cijfer te geven op elke randvoorwaarde.
  4. Houd de scores bij per reflectiemoment.
  5. Blijf dit volhouden en reflecteer op waar er verbeterd kan worden.

Waar vind ik meer informatie over het meten van werkgeluk?

Werkgeluk meten is een belangrijk deel van tevredenheid onder werknemers en daarom is het belangrijk dat bedrijven hier moeite voor doen. Op het internet zijn veel websites te vinden waar veel op staat over werkgeluk meten. Ook zijn er bedrijven die je kunnen helpen met dit onderwerp. Google is je beste vriend, het is zeker een aanrader om het te gebruiken.

https://moodindicator.online/werkgeluk-meten/