In en Out Living
Image default
Tuin en buitenleven

Herfst betekent KARPERVISSEN

Het stormt buiten. Hagel en wind vliegen bijna horizontaal voorbij het raam en de windstoten trekken takken van de bodem. De echte karpertijd van het jaar is begonnen. Dit is namelijk de tijd dat de karpers aansterken voor de winter en dus veel eten. Ook is het de tijd dat het veel rustiger is aan de waterkant. De meeste vissers blijven liever thuis en eigenlijk is dat voor de doorgewinterde visser enkel maar beter. Dit scheelt een hoop voer dat door karpervissers wordt gestrooid om de karper vast te houden op de stek. Dit gebeurd soms in zo’n grote mate dat de vangsten bijna stil kunnen vallen. De karper is namelijk al verzadigd voordat er een hengel te water gaat. Dit zijn natuurlijk slechte omstandigheden om je vis te kunnen vangen. Je kan in deze periode dan ook veel meer je eigen ding doen, dan je moet schikken op stekken waar niet je voorkeur ligt. 

De karper is in deze periode op zoek naar locaties waar veel voedsel te vinden is. Als karpervisser kan je hier handig gebruik van maken. De vis kan namelijk erg compact te vinden zijn op het water, wat de kans op voedselnijd vergroot. En hiermee zijn natuurlijk ook je vangkansen een stuk groter. De stekken zijn locaties waar veel natuurlijk voedsel te verwachten is. Denk hierbij aan locaties met veel afstervende waterplanten. Op deze plaatsen huist veel natuurlijk voedsel als mossels, slakjes en kreeftjes. Door het afsterven van de planten is er veel minder schuilplaats voor dit kleine onderwaterleven. De vis vindt snel deze plaatsen en maakt hier gebruik van. Door het aanvoeren van deze plekken kan je de karper leren dat jouw bollen of partikles ook een goed alternatief is. 

In deze periode is het handig om te zorgen voor voldoende voer. Wil je een voerstek opbouwen dan is het handig om de herkenbaarheid van jouw aas te vergroten door hetzelfde te blijven voeren. Een zoekactie bij de online hengelsport winkel levert een goede voorraad op aan aas waar je vertrouwen in hebt. Om er zeker van te zijn dat het voer ook daadwerkelijk wordt opgegeten kan je gebruik maken van een onderwatercamera. Zeker een kleine camera als een Go-Pro is makkelijk mee te nemen in je tacklebox. Plaats deze op een backstick om te zien of je voer voldoende is leeggevreten. Is er nog veel voer over, dan moet de voer hoeveelheid omlaag. Bij een compleet lege voerplek is deze goed gevonden. Een volgende keer kan de hoeveelheid eventueel iets omhoog, totdat deze niet compleet leeg is. Gedurende de herfst kan dit erg verschillen. Doe je dit goed, dan zullen de aanbeten tijdens een sessie zeker snel volgen. 

https://www.sportvisgigant.nl/