In en Out Living
Image default
Design en ontwerp

Wat is design?

Je hoort veel mensen dingen zeggen zoals, ‘wat vind je van dit concept?’ Of ‘Is dit ontwerp wel mooi? Maar wat is designen nu eigenlijk. Heel simpel, het is de vormgeving en de presentatie van producten, ervaringen en omgevingen. Het doel is om datgene wat er wordt gebruikt te verbeteren. Je kan bijvoorbeeld wel een extreem goedwerkende telefoon op de markt brengen, maar als het er niet mooi uit ziet zijn er weinig mensen die het kopen. Stel je wil een website maken, dan kun je er wel hele nuttige informatie op hebben staan, maar als het complete plaatje er niet goed uit ziet dan klikt iedereen je website weg. Met het ontwerp zorg je er dus voor dat het hele plaatje er beter uit ziet.

 

Welke soorten design zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende vormen en in de toekomst zullen er steeds meer bij komen. Laten we beginnen bij Graphic design. Dit is gericht op het zoeken naar oplossingen voor het overdragen van informatie. Ze vertalen informatie naar vorm. Een ander leuk voorbeeld is fashion design, het woord verraad het al, dit is gericht op het ontwerpen van kleding, mode en lifestyle. Bij de mode gaat zelfs het ontwerp voor de kosten. Want zoals iedereen weet zijn er veel dure merken die erg duur zijn, maar toch veel worden verkocht.

 

Is design hetzelfde als kunt?

Sommige designers noemen zichzelf kunstenaar, toch zijn ze dat niet. Kunst is echt een ding dat waarde heeft van zichzelf. Design voegt echt waarde toe aan het product zelf terwijl kunst het product is. Dit is misschien lastig te begrijpen, daarom zal ik even een voorbeeldje noemen. Stel ik maak een schilderij dan is dat kunst omdat het waarde heeft van zichzelf. Stel ik maak een telefoon, dan zorgt het ontwerp van de telefoon ervoor dat mensen liever mijn model kopen dan een ander.

http://fontysinteractive.nl/