In en Out Living
Image default
Tuin en buitenleven

Waarom moet je kiezen voor gedroogd haardhout?

Ben je momenteel op zoek naar haardhout? Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Haardhout Soest kan je daarbij helpen. Het is essentieel om onderzoek te doen naar het soort hout dat je nodig hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten hout die je kunt gebruiken voor je open haard of kachel. Daarnaast wil je op zoek gaan naar gedroogd hout. Waarom?  Het belangrijkste voordeel van gedroogd haardhout is dat het gemakkelijker aan te steken is en minder rook produceert dan ongedroogd haardhout. Bovendien kan gedroogd haardhout het risico van creosoot vorming in je schoorsteen verminderen. Hier zijn verschillende redenen om gedroogd haardhout te kopen.

Het heeft een laag vochtgehalte

Gedroogd haardhout heeft een vochtgehalte van 20% of minder. De meeste mensen beseffen dit niet, maar het meeste vocht zit in de buitenste lagen. Als je een boom omzaagt en tot brandhout splijt, zul je merken dat er nog wat sap in het hout zit, zelfs nadat het langere tijd is gedroogd. Ben je op zoek naar haardhout Tiel? Je moet altijd nagaan of het gedroogd is of niet. Gedroogd haardhout moet droog aanvoelen. Het heeft ook scheuren in de schors. Let daarom altijd op deze kenmerken wanneer je haardhout gaat kopen. Op deze manier kun je bepalen of het gedroogd is of niet.

Het vermindert de rookproductie

Het lagere vochtgehalte betekent ook dat het minder rook produceert. Minder rook maakt het makkelijker te hanteren als je een schoorsteen of rookkanaal gebruikt. Dit maakt gedroogd haardhout veiliger om te verbranden dan groen of vers gekapt hout. Gedroogd hout produceert minder rook omdat het sap in het hout is verwijderd door de stammen gedurende enkele maanden of zelfs jaren te drogen. Het verbranden van rookvrij hout is ook veel beter voor je gezondheid en het milieu.

Het is efficiënter

Wanneer het sap droog is, laat het luchtzakken achter in de houtvezels. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te verbranden zodra ze aan hitte worden blootgesteld. Bovendien vermindert het drogen van de houtblokken hun dichtheid, zodat ze efficiënter branden. Een laag vochtgehalte maakt het aansteken gemakkelijker en geeft meer warmte per houtblok dan ongedroogd hout. Hout verbrandt bij zeer hoge temperaturen als het droog is, waardoor het een van de beste brandstoffen is voor een open haard of kachel. Gedroogd brandhout brandt efficiënter dan vers gekapt brandhout. Je zult minder problemen hebben om een vuurtje aan te maken. Daarnaast brandt dit soort haardhout langer. Zo kun je langer genieten van die heerlijke warmte.