In en Out Living
Image default
Financieel

Moet ik een persoonlijke lening vervroegd aflossen of mijn spaargeld opvullen?

Er zijn genoeg redenen om geld te lenen via een persoonlijke lening, en het goede nieuws is dat als u de maandelijkse lening op tijd betaalt, lenen niet goed is. uw credit score niet te schaden — terwijl het opbouwen van een groot creditcardsaldo uw score kan schaden. Als u persoonlijke leningschulden heeft, maar uw omstandigheden betekenen dat u meer kunt doen dan uw minimale maandelijkse betalingen (bijvoorbeeld uw inkomen is gestegen), wilt u misschien graag extra geld in die lening pompen om er sneller van af te komen en uzelf wat geld te besparen op rente.

Maar is het vervroegd aflossen van een persoonlijke lening een slim idee? Of bent u beter af met extra geld om uw spaarrekeningsaldo aan te vullen?

Hoe ziet uw noodspaargeld eruit?

Uw primaire financiële doel, ongeacht uw financiële situatie, moet zijn om een noodfonds te hebben met genoeg geld om drie tot zes maanden van levensonderhoud te dekken. Op die manier kun je, als je je baan verliest of ongeplande rekeningen tegenkomt, je kosten dekken zonder je toevlucht te nemen tot schulden of achterop te raken met je financiële verplichtingen en je credit score te schaden.

Stel je nu voor dat je zit op extra geld elke maand dat naar uw spaargeld zou kunnen gaan of naar het afbreken van een persoonlijke lening. Om te beslissen waar dat geld heen moet, hoeft u slechts één simpele vraag te stellen: hoe ziet mijn noodfonds eruit?

Als u genoeg spaargeld heeft om rekeningen van ten minste drie maanden te dekken, misschien wilt u uw extra geld gebruiken om uw persoonlijke lening af te lossen. Maar als u te weinig spaargeld heeft, moet dat prioriteit krijgen.

Het goede aan persoonlijke leningen is dat ze over het algemeen vaste rentetarieven hebben. U hoeft zich niet onder druk te zetten om uw lening vervroegd af te lossen uit angst dat uw rente op tijd zal stijgen. Als u zich aan uw leenschema houdt, zult u misschien merken dat het u helpt krediet op te bouwen – die tijdige betalingen worden geregistreerd en toegevoegd aan uw betalingsgeschiedenis, de belangrijkste factor bij het berekenen van uw kredietscore. Je kunt hier meer info bij Spaarbuidel over krijgen zodat je zeker van je zaak kunt zijn bij het afsluiten van een persoonlijke lening.

Is er een nadeel aan het vervroegd aflossen van een persoonlijke lening?

Hoewel het mogelijk is dat een persoonlijke lening een boeteclausule voor vervroegde aflossing bevat, zijn de meeste van deze leningen geen reden om uw saldo vooruit te betalen van schema. Wel zijn er leenvormen zoals Paradigit later betalen of andere winkels krijg je een kortlopende lening waarbij je eigenlijk altijd vervroegd kunt aflossen.

Als u helemaal klaar bent met noodbesparingen, is er geen reden om uw extra geld niet te gebruiken om die lening sneller af te lossen. Hoewel persoonlijke leningen niet de ergste vorm van schulden zijn, zijn ze ook niet de beste, dus hoe eerder u van de uwe af kunt komen, hoe eerder u kunt genieten van de vrijheid om geen lopende lening te hebben uw hoofd.

 

https://spaarbuidel.nl/geld-lenen/