In en Out Living
Image default
Financieel

Hoe kan je een recreatiewoning verzekeren?

Voor menig aantal mensen geldt dat ze er op een zeker ogenblik in hun leven voor kiezen om een recreatiewoning te kopen. Investeren in een dergelijk tweede verblijf kan omwille van verschillende redenen zeer de moeite waard zijn. Je moet er wel rekening mee houden dat je na aankoop deze investering met zekerheid zal willen beschermen. Hoe kan je dat nu beter doen dan door het afsluiten van een kwalitatieve, goed dekkende recreatiewoningverzekering? Wil jij ook graag jouw recreatiewoning verzekeren? Hou er dan absoluut rekening mee dat je graag met een aantal verschillende factoren rekening zal willen houden. Met welke? Dat laten we je graag ontdekken met de informatie die je hieronder terug kan vinden.

Kan je überhaupt wel een recreatiewoning verzekeren?

De eerste vraag die wordt gesteld is of een recreatiewoning verzekeren in de praktijk wel tot de mogelijkheden behoort. Dat is zeker het geval. Je moet er echter rekening mee houden dat dit niet op dezelfde manier gebeurt als een standaard woonhuis. Dat is het gevolg van het feit dat een vakantiehuis of een recreatiewoning uiteraard niet permanent wordt bewoond.

Het afsluiten van een standaard inboedel- evenals opstalverzekering voor een recreatiewoning is dus helaas niet mogelijk. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, integendeel. Je kan er immers wel gewoon voor kiezen om een speciale recreatiewoningverzekering af te sluiten. Ook hiervoor geldt overigens dat je er zowel de opstal als de inboedel van je woning mee kan verzekeren. Ben je van plan om je vakantiehuis te verhuren wanneer je er zelf geen gebruik van maakt? Ook dat is mogelijk. Je moet er in dat geval alleen wel rekening mee houden dat je dit moet aangeven aan de verzekeraar. Hier is namelijk een aangepaste dekking voor vereist. Sta hier zeker bij stil.

Hoe wordt de premie van deze verzekering bepaald?

Voor een recreatiewoning verzekeren geldt uiteraard dat er bepaalde kosten aan verbonden zijn. Hoeveel de kosten exact bedragen zal in de praktijk worden bepaald door tal van verschillende factoren. Om te beginnen moet er bijvoorbeeld worden gekeken naar de waarde van het vakantiehuis in kwestie. Hoe hoger die waarde is gelegen des te hoger uiteraard ook de premie in de basis zal zijn gelegen. Dat is echter zeker niet alles. Andere zaken waar je aandacht aan moet besteden zijn degene die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet:

  • De bouwaard van het pand in kwestie;
  • De waarde van eventuele bijgebouwen;
  • Of er sprake is van verhuur of niet;
  • Over welke waarde de inboedel beschikt;

Bij een recreatiewoning verzekeren dient er sowieso altijd in de praktijk stil worden gestaan bij het feit of er sprake is van verhuring of niet. Dat is het gevolg van het feit dat er bij verhuring een speciale dekking dient te worden voorzien die standaard niet voorhanden is. Je moet er in de praktijk wel op toezien dat deze dekking is inbegrepen in je verzekeringspolis. Is dat niet het geval en kies je er toch voor om het vakantiehuis te verhuren? Dan zal je tot de vaststelling komen dat er tijdens de verhuurperiode geen dekking wordt aangeboden. Hoe dit exact in de polisvoorwaarden staat opgenomen is altijd afhankelijk van de polis in kwestie. Verdiep je hier zeker even goed in.