In en Out Living
Image default
Auto's en Motoren

Motorkleding – beschermd de weg op

Ook al moet motorkledij er natuurlijk goed uitzien, er is een groot verschil met normale kleding. En dat is de beschermende werking ervan. We hebben het dan over verstevigingen in de kledij, impactbescherming en slijtvast materiaal. Deze beschermende middelen zijn nodig omdat je motor rijdt. Natuurlijk is het niet je bedoeling dat wielen wegglijden en je een val maakt. Of dat je in een ongeluk verzeild raakt. De wet heeft bepaald dat uit voorzorg motorkleding aan bepaalde eisen moet voldoen. Val je dan ooit een keer, dan kan de schade aan jezelf juist door die uitgekiend beschermende kleding meevallen. En dat is een geruststellende gedachte.

Wat draag je op de motor?

Dit artikel presenteert vier kledingstukken als je voor het eerst een outfit bij elkaar wilt zoeken voordat je op de motor stapt. Het gaat in op de ‘grote vier’ van motorkledij:

• Motorjas

• Motorbroek

• Motorlaarzen en -schoenen

• Motorhandschoenen

Natuurlijk kun je je motorkledij nog aanvullen als je de grote vier in en bij je kledingkast paraat hebt staan. Denk bijvoorbeeld aan een motorsjaal (koude nek!) of een goede helmmuts. In winterse tijden kan passende onder kledij je warm houden en regenkleding beschermt je verder tegen hoosbuien en natte uren op je tweewieler.

Weer of geen weer

Alle motorkleding is afgestemd op de vier seizoenen. Zo kun je in de zomer motorkledij aandoen die ademt, zoals doorwaai jassen. De gaatjes in de Mesh voering zorgen voor ventilatie op hete dagen. Onder een bijna tropische zon zijn textiele motorbroeken vaak te warm. Je kunt dan overstappen op jeans die speciaal gemaakt zijn als motorkledij. Ze zijn voorzien van kevlar, knie- en heupbescherming. In de winter heb je liever iets warmers aan op je motor, bijvoorbeeld gewatteerde jassen en broeken met binnenvoering. Natuurlijk voorzien van een membraan die alles water- en winddicht maakt maar tegelijk wel blijft ventileren. Motorkledij koop je in de volgende varianten:

• Textiel

• Rundleer

• Buffelleer

De jas en broek als motorkleding

Je start je outfit met het uitzoeken van een motorjas die bij je past. Hier komt meteen al aan de orde op welke manier je motor rijdt. Is dat toerend over het asfalt of crossen met je ‘zand brommer’ op een circuit? Het assortiment motorjassen is zo royaal dat je voor elke rijstijl wel een passende jas kunt vinden. Heb je de jas van je dromen te pakken? Dan ga je vervolgens op jacht naar een mooie motorbroek. Veel motorkleding wordt al als combi aangeboden. Als je weet welke motorjas je wilt, is er vaak meteen een bijpassende broek bij te vinden. Je kiest dan voor combi kleding. Dat is wel wat anders dan een combi motorpak; de laatste is bedoeld voor op een circuit. Net als bij de jas kun je ook vaak de thermo binnenvoering uit de broek ritsen in de zomer.  Wil je je motorkledij een casual look geven? Dan kun je kiezen uit speciale motorjeans, populair voor op zomerse ritten.

Laarzen en handschoenen als motorkleding

Pas in een motorkleding zaak vooral handschoenen en ga na of je feeling kunt houden met je stuur. De vingers moeten niet helemaal voorin de handschoenen steken maar de handschoen toppen moeten ook weer niet dubbelslaan. Koop meerdere sets: voor zomer, winter en mid season. Bij motorlaarzen moet er een beetje ruimte overblijven in de lengte maar je voeten moeten niet gaan schuiven.