In en Out Living
Image default
Tuin en buitenleven

Schildertips voor buiten

Nu het zulk mooi weer is, is het onweerstaanbaar om niet naar buiten te gaan. Als je een tuin hebt, dan heb je al helemaal geluk. De afgelopen maanden zaten we in quarantaine, dus mag je echt dankbaar zijn als je een tuin hebt. Als je geen tuin hebt, zit je bijna alleen maar binnen, of moet je naar een openbare ruimte zoals een park. Een tuin geeft letterlijk leehnavasor wat meer ademruimte en zorgt ervoor dat je wat minder dicht op je huisgenoten zit. Toch ga je in deze tijd misschien wel kritischer kijken naar je tuin en hoe die eruit ziet. Je er brengt natuurlijk meer tijd in door, en dat gaan er bepaalde dingen opvallen. De heg moet gesnoeid worden, er moet onkruid gewied worden, het tuinhuisje moet behandeld worden tegen groene aanslag, het gras moet gemaaid en de schutting moet opnieuw geverfd, gelakt en gebeitst moet worden. In dit artikel geef ik je tips voor het schilderen in de buitenlucht.

 

Zoals altijd is een goede voorbereiding het halve werk. Bedenk voordat je gaat verven welke kleur je wil het hout verven, bijvoorbeeld van de schutting of het tuinhuisje: wil je een nieuwe tint uittesten of de originele kleurbehouden? Daarna ga je bepalen hoeveel verf je nodig hebt voor de klus. Bij een open hekwerk zoals een schutting is dit lastiger te bepalen dan bij een afgesloten hekwerk. Toch is de vuistregel: je hebt altijd meer verf nodig dan je van tevoren verwacht. Als je al deze dingen voor elkaar hebt, is het slim om het weerbericht even te checken. Het zou erg balen zijn als je net geschilderd hebt en dat de regen die nacht al je werk teniet doet. Dan is al het bloed, zweet en tranen voor niets geweest.

 

Als je alle voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om aan de slag te gaan. Begin met het verwijderen van oude verflagen, dit kan je doen met behulp van een verfföhn, afbijtmiddel en een krabber. Vervolgens moet je even goed schuren en de ondergrond ontvetten. Dat laatste kan je goed doen met de lijnoliezeep Moose Linsapa, deze zeep is milieuvriendelijk en werkt goed. Daarna begin je met verven, je bepaalt zelf hoeveel lagen. Als het verven klaar is, kan je er nog voor kiezen om het hout extra te beschermen tegen alle natuurkrachten door er nog een laag lak overheen te schilderen. Voor een meer natuurlijke uitstraling kan je het hout ook beitsen in plaats van verven.

https://www.moosefarg.nl/