In en Out Living
Image default
Bedrijven

Materialen door de eeuwen heen

Als je denkt aan een moderne bouwplaats, zullen er misschien wel materialen zoals betonstaal of betonijzer bij je opkomen. De huizen worden tegenwoordig van sterke materialen gemaakt die door en wind heen overeind kunnen blijven, maar zo is het lang niet altijd geweest. Toch waren de huizen vroeger steviger dan je misschien gedacht zou hebben. Er zijn niet voor niets zoveel overblijfselen van oude Romeinse villas gevonden, waardoor we deze nu zo goed kunnen recreëren in parken zoals bijvoorbeeld het Archeon. Ze waren vroeger een stuk vindingrijker dan wij ons voor kunnen stellen nu.

Griekse of Romeinse bouwstijl?

Soms lijkt het makkelijk om Romeinse en Griekse bouwstijlen door elkaar te halen, vooral als je naar alle oude tempels van vroeger kijkt. De Akropolis en het Pantheon lijken misschien op het eerste gezicht van dezelfde bouwstijl, maar dat is niet zo. De oude Romeinen stelden de muur centraal, terwijl de oude Grieken de zuil een belangrijker steunpunt vonden. Ook gebruikten de Romeinen meer boogstructuren om stabiliteit te geven aan hun gebouwen, en experimenteerde meer met bouwstijlen en materialen terwijl de Grieken redelijk traditioneel bleven in hun stijl.

Beton niet zo modern als het lijkt

Zelfs in het oude Rome werd er al veel beton gebruikt tijdens het bouwen van hun villa’s en tempels. Het was toen een erg grof materiaal en werd dus vaak verborgen achter stucwerk of mozaïek, an aan de buitenkant door bijvoorbeeld baksteen. Toch was het een belangrijk deel van de gebouwen die we nu ook nog zo goed kennen in bijvoorbeeld Rome, Pisa en Florence. Beton, en daaruit voortkomend betonijzer, zijn door de jaren heen belangrijk gebleven in de bouw, en tegenwoordig kunnen we praktisch gezien ook niet meer zonder in het bouwen van onze welbekende flats.