In en Out Living
Image default
Woningaanbod

Herenhuis

Herenhuizen. Je hebt er veel van, maar wat zijn nou de voordelen? En kun je er nog aan een komen tegenwoordig?

Een herenhuis is te herkennen aan zijn hoge ramen en plafonds en de royale uitstraling. Er is altijd veel licht inval door de grote statige glasramen. In Amsterdam aan de grachten zijn veel herenhuizen te vinden en deze zijn dan ook erg populair. Dit vooral door de statige luxe uitstraling van het pand.

Maar wat zijn nou de voordelen van een oud herenhuis ten opzichte van een nieuwbouwwoning? Wij zetten de punten voor je op een rijtje;

  • Een herenhuis ligt vaak mooi en centraal gelegen. In het centrum bijvoorbeeld of dicht bij de stad. Dit omdat herenhuizen hun bouwjaar ver terug ligt, waarin huizen zich alleen nog in het stadscentrum bevonden.
  • Er zitten meerdere niveaus in een herenhuis met mooi zicht op de straat.
  • Een herenhuis is vaak te kopen voor een fractie van de prijs van een single-familie huis in dezelfde buurt, met dezelfde behoeftes en ruimten.
  • Een oud herenhuis biedt veel fiscale voordelen. Meestal heeft een oud herenhuis een lagere kadastraal inkomen dan een nieuwbouwvilla. U hoeft dus als gevolg minder KI aan te geven in uw belastingaangifte en u betaalt daarbij jaarlijks minder onroerende voorheffing.
  • De btw op een herenhuis. De btw op een oud herenhuis bedraagt vaak maximaal rond de 10% aan registratierechten, waar dat bij een nieuwbouwvilla 21% is. Dit is een enorm voordeel wat zeker niet genegeerd kan worden. Het is immers een belasting waar je dus verder niks voor terugkrijgt of uithaalt.

Maar… er zijn ook nadelen!

Een groot voordeel van het aanschaffen van een nieuwbouwwoning, is dat je de kosten vooraf kunt berekenen. Bij een herenhuis kun je een hoop onverwachts tegenkomen, waaronder verplichtte veranderingen die je moet ondergaan aan het huis, of simpelweg mankementen die je op het eerste gezicht niet zag. Je bent dan misschien begonnen aan je eigen huis verkopen en zit op een budget, waar je vervolgens zwaar overheen moet treden. Je kunt dus voor een hoop ongewenste kosten komen te staan en daar moet je je op voorbereiden. De onderhoudskosten in een herenhuis zijn over het algemeen op voorhand al hoger dan bij een nieuwbouwwoning natuurlijk, dus dit is wel iets om bij stil te staan als jij jouw eigen woning verkopen wil voor een herehuis.

https://www.economy.nl/