In en Out Living
Image default
Bedrijven

Een slotenmaker in Gulpen verteld ons over verschillende soorten sloten

Ben jij in de markt voor een nieuw slot, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dat snappen we! Er zijn ontzettend veel verschillende modellen op de markt, allemaal geschikt voor andere doeleindes. In deze blog maken we je wegwijs in de wereld van sloten, waarbij we ons hebben laten adviseren door een slotenmaker in Gulpen. Wij zorgen we dat jij het juiste slot vind waar je naar op zoek bent!

Voorafgaand is het goed om te weten wat een slot precies is. Een slot bestaat uit een slotkast, een schoot en een sluitplaat. Een slotkast is het gedeelte waar je de sleutel insteekt. De schoot is het gedeelte wat hierdoor in beweging komt. De sluitplaat is de uitsparing waarin de schoot valt.

Populair: het insteekslot

Dit slot staat hoog op het lijstje van veiligheid, en dat is ook terug te zien in de verkoopcijfers. Insteeksloten zijn ontzettend populair. Dit slot heeft twee verschillende schoten. De eerste valt in de sluitplaat is er een enkele keer met de sleutel gedraaid wordt. Het tweede schoot valt is de sluitplaat bij de volgende draai van de sleutel.

Ouderwets: het oplegslot

Een ander slot met twee schoten is het oplegslot. Het is een ouderwets slot, en vanzelfsprekend ook veel te zien in oudere woningen. Het slot is te openen met een draaiknop of hendel. Dit maakt het tevens inbraakgevoeliger. Een oplegslot is door een lokale slotenmaker in Gulpen gemakkelijk te vervangen door een insteekslot, wat inbrekers sneller afschrikt.

Nieuw: de meerpuntssluiting

Een moderne toevoeging aan de slotenlijst is de meerpuntssluiting. Zoals de naam al verklapt sluit dit slot op verschillende plekken tegelijk in de deur. Dit maakt de meerpuntssluiting het veiligste slot in deze rij, maar wel enkel beschikbaar bij het plaatsen van een nieuwe moderne deur.

Makkelijk: de raamboom

Een extra stukje veiligheid, dat is een raamboom. Het is in principe een extra slot aan de binnenkant van je deur. Door een hendel te draaien schuift een metalen pin een geplaatste kom in. Alhoewel deze sloten gemakkelijk te plaatsen zijn, verkleinen ze je inbraakgevoeligheid enorm. Een echte (goedkope) aanrader dus!

Sterk: het penslot

Een van de enige sloten met een apartere sleutel, het penslot. Een kruissleutel sluit twee metalen staven binnen in de deur. Alhoewel de techniek in dit slot niet heel modern is, heeft het zich wel een waardige plek in de woningmarkt verdient. De metalen pinnen zijn namelijk heel sterk, en moeilijk kapot te maken.

https://slotenspecialistlimburg.nl/slotenmaker-gulpen/