In en Out Living
Image default
Bedrijven

De mogelijkheden met de freesmachine

Al jarenlang is frezen een unieke methode om materialen te bewerken. Over het algemeen gaat er een snel ronddraaiend gereedschap, de frees, door een materiaal heen. Door de ronddraaiende beweging is het mogelijk om verschillende vormen of profielen te frezen. Verschillende materialen zoals staal, aluminium, kunststof, schuim en hout kunnen gefreesd worden. Het type materiaal bepaalt ook de snelheid van de freesmachine. Hardere materialen worden vaak met lagere snelheden gefreesd. Zachtere materialen worden sneller bewerkt en daarbij is de hoeveelheid ook groter. Kort samengevat: de mogelijkheden met een freesmachine zijn eindeloos. In deze blog bespreken we de verschillende opties en daarnaast lichten we een expert op het gebied van frezen uit. 

CNC frezen met een freesmachine

Er zijn verschillende manieren om de freestechniek toe te passen. Je kunt natuurlijk zelfstandig aan de slag gaan en handmatig alles bewerken. Handmatig frezen is vaak iets minder precies dan de CNC techniek. De CNC techniek staat voor Computer Numerical Control. Dit is een geautomatiseerde freestechniek. Dit houdt in dat de bewerkingen worden gemaakt vanuit een computerprogramma. Het volledige ontwerp en het materiaal wordt vooraf ingevoerd in de computer. Vervolgens bestuurt de computer de freesmachine en daardoor krijg je een zeer nauwkeurig resultaat. Het bijkomend voordeel van CNC frezen is het feit dat je met minimale mankracht een groot resultaat kan wegzetten. 

De verschillende materialen

Met de CNC freestechniek is het dus mogelijk om verschillende materialen te frezen. Een voorbeeld hiervan is aluminium. Dit is een licht materiaal maar wel erg stevig. Dit is erg prettig om te frezen. Er zijn verschillende toepassingen die je met aluminium kunt realiseren. Denk bijvoorbeeld aan een afzetbordje of een stoelnummer. Naast aluminium is kunststof ook een populair freesmateriaal. Dit is dan vaak als vervanging van aluminium of hout. Het voordeel van kunststof is het feit dat het slijtvast is. Daarnaast gaat kunststof, in tegenstelling tot hout, ook niet rotten. Door kunststof te frezen ben je dus verzekerd van een ontwerp dat jaren meegaat. Gevelletters of displays in een winkel worden vaak van kunststof gemaakt.

De expert op het gebied van CNC frezen

De CNC freestechniek is niet heel toegankelijk voor de hobbyist. Je hebt namelijk de juiste programma’s en apparatuur nodig om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Gelukkig is Marcol BV altijd bereid om professioneel freeswerk te leveren. Ben jij benieuwd naar de exacte mogelijkheden of wil je graag eens in contact komen met een specialist? Aarzel dan niet langer en bezoek Marcol.nl.