In en Out Living
Image default
Bedrijven

De democratie is vandaag de dag belangrijker dan ooit

Het belangrijk dat mensen hun mening kunnen geven over de dingen die zij belangrijk vinden. Deze meningen worden door het stemmen op politici omgezet in beleid. Als jij het bijvoorbeeld belangrijk vindt dat er genoeg woningen worden gebouwd voor starters zoals de meeste jongeren dan ga je niet op een partij als 50plus stemmen die juist meer seniorenwoningen willen bouwen. Voor de oververhitte woning markt zou dit trouwens niet eens zo’n verkeerd idee zijn. Veel starters kunnen namelijk bijna geen koophuis krijgen. Daarnaast zijn de prijzen van huurhuizen ook erg hoog. Hierdoor valt deze nieuwe groep kopers vaak buiten de boot. Het kabinet wilt dan ook graag extra huizen bouwen. Echter, gooien de stikstof maatregelen roet in het eten. Door deze maatregelen kunnen er namelijk niet zomaar huizen worden gebouwd. Dit dient namelijk te worden gecompenseerd. Echter, is deze compensatie bijna niet mogelijk omdat dit op veel verzet stuit zoals we al eerder dit jaar hebben gezien met de protesten van boeren.

Laat je stem horen!

Het is belangrijk dat jij jouw stem laat horen. Dit kun je doen door te gaan stemmen tijdens verkiezingen voor de tweede kamer, de provincie of de gemeente. Tijdens deze verkiezingen kun je namelijk iemand aankruisen die jouw belangen mag gaan behartigen in de tweede kamer, eerste kamer, het provincie huis of de gemeente raad. Elk orgaan heeft zijn eigen takenpakket en neemt dus ook zelfs beslissingen. Alleen zijn sommige organen natuurlijk belangrijker dan anderen. Zo zie je bijvoorbeeld dat de tweede kamer meer rechten en bestuurlijke macht heeft dan bijvoorbeeld de gemeenteraad. Elk orgaan heeft dan ook zo zijn werkgebied. Voor de tweede kamer is dit Nederland. Voor de provincie is dit bijvoorbeeld de provincie Limburg en voor de gemeente is dit bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam.

Jij kunt je stem ook vaker laten horen

Dit kun je bijvoorbeeld doen via participatie tijdens burgerpeilingen, debatavonden en buurtinitiatieven. Tijdens dit soort evenementen en raadplegingen kun jij laten horen of je het eens bent met die nieuwe weg die wordt aangelegd twee straten verderop. Daarnaast kan het natuurlijk ook gaan over het nieuwe parkje dat wordt aangelegd in jouw dorp.

https://www.gemeentepeiler.nl/participatie/

Gerelateerde artikelen

Screens voor buiten

Bubbelbad installeren: zo geregeld!

Mozaïek matjes op het toilet