In en Out Living
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is architecturale verlichting

Architecturale verlichting is een vorm van verlichting die specifiek is ontworpen om gebouwen, bezienswaardigheden en andere architectonische elementen te accentueren en te benadrukken. Het kan worden gebruikt om de aantrekkelijkheid van een gebouw te vergroten en om een bepaalde sfeer of emotie te creëren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende manieren waarop architecturale verlichting kan worden gebruikt en wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen en installeren ervan.

Er zijn verschillende soorten architecturale verlichting die gebruikt kunnen worden, afhankelijk van het doel en de look and feel die men wil creëren. Zo zijn er bijvoorbeeld spotlights die gericht licht geven op specifieke punten, zoals bezienswaardigheden of kunstwerken. Dit kan helpen om de aandacht van de bezoeker te vestigen op bepaalde elementen en om deze beter uit te laten komen.

Daarnaast kunnen lampen of lichtbronnen worden geïntegreerd in het gebouw zelf, zoals in de vorm van lichtstraten of lichtbakken. Dit kan helpen om het gebouw beter te laten opvallen en om een bepaald gevoel van ruimte en hoogte te creëren. Ook kan het gebruikt worden om bepaalde delen van het gebouw te benadrukken, zoals bijvoorbeeld de ingang of de toegang tot een bepaald gebied.

Bij het ontwerpen van architecturale verlichting is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te overwegen hoe de verlichting het beste tot zijn recht komt bij verschillende tijden van de dag en bij verschillende weersomstandigheden. Ook is het belangrijk om te overwegen hoe de verlichting zich verhoudt tot de omgeving en hoe het past binnen het totale ontwerp van het gebouw.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid van de verlichting. Dit betekent bijvoorbeeld dat men moet kiezen voor energiezuinige lichtbronnen en dat men rekening moet houden met hoe de verlichting invloed heeft op het milieu en op het gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

https://www.cleary.nl/maatwerk-oplossingen/architecturale-verlichting/