In en Out Living
Image default
Verwarming

Tips voor een veilige cv ketel

Een onderzoek uit eind 2014 van het EO-programma ‘’dit is de dag’’ blijkt dat een aantal dodelijke slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging, het gevolg is van een cv-ketel. Een reden die werd meegegeven voor de toenemende slachtoffers is dat steeds meer mensen hun cv-ketel laten plaatsen door installateurs zonder de benodigde papieren. Een installateur is een vrij beroep. Dit wekt de indruk dat een cv-ketel installatie een gemakkelijk proces is en dat hier geen opleiding of voorafgaande kennis voor nodig is. Dit is natuurlijk niet het geval.

Koolmonoxide is een stof die we niet zien, ruiken of proeven. Ook wordt het wel eens de sluipmoordenaar genoemd. Door onvolledige verbranding van het gas in de cv-ketel ontstaat koolmonoxide. Als in de ruimte waar de cv-ketel hangt te weinig zuurstof is of de rookafvoer werkt niet naar behoren dan kan er koolmonoxide in uw huis vrijkomen. Dit heeft een aantal gevolgen op uw gezondheid en mogelijk de gezondheid van uw partner en of kinderen.

De tips voor een veilige cv-ketel!

Doormiddel van de inleiding hierboven willen wij u natuurlijk niet bang maken, wij willen u alleen de gevolgen laten zien van een onveilige cv-ketel. Daarom kan het u niet kwaad doen als u zorgvuldig opzoek gaat naar de juiste installateur zoals Regio Loodgieters.

Vraag naar kennis en certificaten

Een juiste installateur vergoot een veilig gevoel bij een nieuwe cv-ketel. Natuurlijk begrijpt elke loodgieter dat het laagste prijskaartje het meest voor de hand licht, daar zijn we Nederlanders voor. Vraag altijd vooraf eerst naar aantoonbaar bewijs aan de installateur en of de installateur gecertifieerd is.

Laat een veiligheid inspectie doen

U heeft de geschikte installateur gevonden, vraag aan de installateur of hij of zij een veiligheidsinspectie wilt doen. Waar wordt naar gekeken wordt bij een veiligheidsinspectie? Er word gekeken naar de rookgasafvoer, gasleidingen en er wordt een koolmonoxide meting gedaan.

  • Rookgasafvoer: Een gemiddeld huishouden weet niet dat de rookgasafvoer van een cv-ketel net zo lang meegaat als de cv-ketel hemzelf. Tijdens de vervanging van een cv-ketel is het daarom ook erg belangrijk dat de afvoer ook vervangen wordt tijdens het vervangen van de cv-ketel. De rookgasafvoer zorgt ervoor dat er dat de vrijgekomen gassen zoals rookgassen en koolmonoxide bij de verbranding netjes begeleid wordt door de afvoer.
  • Gasleidingen: Een lekkage kan altijd ontstaan, ook in uw gasleidingen. Laat daarom de installateur altijd de gasleidingen controleren
  • Koolmonoxide meting: Als u benieuwd bent of er op het moment koolmonoxide door uw huis sluipt? Laat dan de installateur een koolmonoxide meting doen.

Om er zeker van te zijn dat er koolmonoxide gedetecteerd kan worden kunt u altijd koolmonoxide melders plaatsen en aanschaffen.

https://loodgieter-rotterdam.nu/

Gerelateerde artikelen

Ketelonderhoud door Kuiper en Zonen BV

Design Elektrische kachel in de badkamer, een juweel

Eenvoud en gemak dient de mens met de DAT elektrische cv ketel