In en Out Living
Image default
Electronica en Computers

Mobiele luchtkoeler kopen

Wat is het beste: een ventilator, airconditioning of luchtkoelers? Heel Nederland haalt ’s zomers massaal haar airconditioners en luchtkoelers uit de kast. Tijdens de hitte in de zomer hebben we behoefte aan koelte. Al deze apparaten hebben hun eigen manier om de lucht te koelen. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

De koeling van luchtkoelers

Luchtkoelers zijn er in verschillende vormen. Het doel van de luchtkoelers is warme droge lucht opnemen en koelen middels een koelmembraan. Een geavanceerde luchtkoeler werkt volgens het principe van water verdampen. Het verdampen van water heeft warmte nodig. Die warmte wordt onttrokken uit de lucht die door de luchtkoeler aangezogen wordt. De huidige luchtvochtigheid heeft invloed op de koelcapaciteit van de luchtkoeler; namelijk hoe droger de lucht des te koeler de lucht uit de luchtkoeler wordt. Het water in de luchtkoeler wordt over een vochtverdeler getrokken die ervoor zorgt dat het water optimaal in contact komt met de aangevoerde lucht. Het wateroppervlak wordt zo groot mogelijk gemaakt, zodat grote hoeveelheden water kunnen verdampen in een korte tijd.

Belangrijk is dat de te koelen ruimte van verse lucht wordt voorzien. Het verdampen van water brengt de luchtvochtigheid in die ruimte omhoog. Het nadeel van de airconditioner is dat deze de lucht juist uitdroogt en de slijmvliezen aantast. Hierdoor wordt je sneller verkouden.

Waarom een luchtkoeler?

In de zomer warmt het binnen langzaam op. Hete dagen op kantoor zijn slecht voor de concentratie. De airco wordt gestart of er wordt een ventilator aangezet om de luchtstroom te creëren die de natte huid kan koelen. Een luchtkoeler zorgt voor een koele luchtstroom en zit qua werking tussen een ventilator en een airco in.

Hoe werkt het?

Een simpel voorbeeld hoe koeling door vochtverdamping in zijn werk gaat is een natte theedoek aan de waslijn. Een natte theedoek die in de wind hangt te drogen voelt koud aan, een handdoek die opdroogt voelt vervolgens weer warm aan. Een fles water die in een natte theedoek is gewikkeld zal langer koud blijven. Ten minste zolang de handdoek nat is. Zo werken mobiele luchtkoelers dus ook. Hierdoor werken ze langdurig en efficiënt.

https://duravert-portacool.com/