In en Out Living
Image default
Verbouwen

Hoe bevestig je een plafondventilator? 

Veel mensen vinden plafondventilators iets ouderwets. Vaak weten deze mensen niet wat de voordelen van een plafondventilator zijn. Plafondventilators zijn namelijk luchtverversers die je lichaam koelen, en die ook nog eens mooi aan het plafond hangen. Wat mensen niet weten is dat het gebruik van een plafondventilator de energiekosten enorm kan verminderen. Daarnaast biedt het ook comfort, stijl en mooie binnenverlichting. Ben je van plan om een plafondventilator aan te schaffen en vraag je je af hoe je een plafondventilator installeert? Lees dan verder om er stap voor stap achter te komen hoe je zelf gemakkelijk een plafondventilator kunt installeren.   

Benodigdheden  

Om een plafondventilator te installeren heb je een aantal gereedschappen nodig. Hieronder staan de gereedschappen die je nodig hebt een plafondventilator te installeren: 

  • Pluggen 
  • Een schroefboormachine 
  • Lange schroeven 
  • Een klopboormachine 
  • Een spanningzoeker 

Stap 1: Schakel de stroom uit 

Voordat je begint met het ophangen van een plafondventilator moet je eerst de stroom uitschakelen. Het is erg belangrijk dat je even controleert of de stroom echt van het stroompunt af is. Dit kun je doen met behulp van een spanningzoeker. Als het lampje van een spanningzoeker niet meer brandt, dan staat er geen stroom meer op de draden.  

Stap 2: Schroef de ventilatorbladen vast  

Schroef met een schroefboormachine de bladen vast aan de ventilator, want zonder de ventilatorbladen doet de ventilator het natuurlijk niet.  

Stap 3: Maak de kap van de ventilator vast 

Verbind de elektrische draden van de ventilator met de ventilatorkap en schroef de kap op de ventilator. Leid vervolgens de elektrische draden door de verbindingspijp die de ventilator verbindt met de plafondkap en schroef deze vast. Dit verbindingspijp zorgt ervoor dat de ventilator niet te dicht bij het plafond hangt. Schuif de plafondkap over het verbindingspijpje heen en bevestig de balanskogel aan de bovenkant van het pijpje vast. De balanskogel zorgt er namelijk voor dat de ventilator wat speling heeft bij het draaien. Dit zorgt ervoor dat de ventilator in balans blijft en niet gaat wiebelen.  

Stap 4: Bevestig de plafondbeugel en de ontvanger 

Plaats de plafondbeugel om de balanskogel heen en plaats de ontvanger in de beugel. Sluit de elektriciteitskabels van de ventilator aan op de ontvanger. De ontvanger ontvangt dan de signalen van de afstandsbediening, die er straks voor zorgt dat je de lamp en de ventilator aan en uit kunt zetten.  

Stap 5: Maak de lampen en de lampenkap vast 

Nadat je de plafondbeugel en de ontvanger hebt bevestigd, moet je vervolgens de lampen en de

lampenkap vast maken. Dit doe je door de ventilator om te draaien en de lampen in de fittingen te schroeven. Tenslotte draai je de lampenkap vast.  

Stap 6: Bevestig de ventilator aan het plafond 

De laatste stap is het vastmaken van de ventilator aan het plafond. Hierbij maak je de elektriciteitsdraden uit het plafond vast aan de kroonsteen van de ventilator. Hang vervolgens de ventilator met schroeven aan het plafond. Wanneer de ventilator erg licht is, kun je de ventilator ook met tweeschroeven aan de centraaldoos bevestigen. Om ervoor te zorgen dat de ventilator stevig hangt en niet kan vallen, is het beter om de ventilator ook met schroeven en pluggen aan het plafond vast te maken. Zorg er wel voor dat je de schroeven in een balk of in het plafond boort. Zo voorkom je dat de ventilator tijdens het draaien van het plafond vliegt.