In en Out Living
Image default
Woning en Tuin

De elektrische haard; ouderwets genieten van vlammende warmte

Dat het verbranden van hout in een open haard niet goed is voor mens en milieu mag inmiddels als algemeen bekend verondersteld worden. Maar wanneer de winter zijn intrede doet, blijft het vlammenspel van een ouderwetse open haard een lust voor het oog en is de haard de sfeermaker in huis. Gelukkig bestaat er al enige tijd een perfect alternatief voor de gezelligheid van de open haard; de elektrische haard. Hiermee haal je wel de gezellige sfeer van het vlammenspel en een behaaglijke warmte in huis zonder de nadelen van een houthaard.

 

Een elektrische sfeerhaard past in elk huis

Of je nu in een riant vrijstaand pand of in een flat woont, een elektrische haard past in elk huis. Je woning heeft geen rookkanaal nodig om te kunnen genieten van de nostalgische sfeer. Het enige wat je hoeft te doen is de stekker in het stopcontact te steken en je hebt een veilig brandende sfeerhaard zonder houtverbranding of vonken op je vloer. Zo’n haard is niet alleen veilig voor kinderen en huisdieren maar ook gebruiksvriendelijk en makkelijk in het onderhoud.

 

Welke type elektrische sfeerhaard?

Wanneer je erover denkt om een sfeerhaard aan te gaan schaffen, is het belangrijk dat je weet welk type je wilt. Gaat het je alleen maar om de sfeer, om het verwarmen of om beide? Wanneer je puur voor de sfeer van het vlammenspel gaat en geen warmte nodig hebt, kun je het verwarmingselement bij de meeste elektrische sfeerhaarden uitzetten of je koopt een sfeerhaard zonder verwarmingsfunctie.

 

Vrijstaand, inbouw of hangend

Bij elektrische sfeerhaarden heb je de keuze uit inbouw, hangende en vrijstaande kachels. Het is aan jou om te bepalen welke model sfeerhaard het beste bij jouw wensen, interieur en stijl aansluit. Het voordeel van een vrijstaande elektrische sfeerhaard is dat jij bepaalt waar je de sfeer en de behaaglijke warmte van een mooi vuur wilt hebben. De vrijstaande sfeerhaard is in verschillende varianten te koop. Een fraai vrijstaand model met een levendig vlammenspel is bijvoorbeeld de Gazco Huntingdon 40. Een sfeerhaard in het hogere prijssegment geheel in authentieke stijl met een gietijzeren deur en een ombouw van zwaar staal. Zeer geschikt voor in een landelijk interieur. Een andere verplaatsbare variant is de hangende elektrische kachel die je kunt ophangen waar je maar wilt. Hij is niet zwaar en kan makkelijk aan de muur worden bevestigd.

 

Inzet en inbouw

Een inzet elektrische sfeerhaard is een ideale oplossing wanneer je bijvoorbeeld een open haard hebt die niet meer gebruikt wordt. De Gazco Riva2 inset 70 met de strakke en moderne lijnen is zo’n fraai inzetmodel. Een inbouwhaard, de naam zegt het al, bouw je in en kun je geheel aan laten sluiten op je interieur. Voor zowel een klassiek als modern interieur is de Dimplex Avalone Concrete met een omlijsting van betonlook zeer geschikt. Je kunt er ook voor kiezen om een elektrische sfeerhaard in te laten bouwen in een wand waarin ook je televisie, verlichting en andere wensen verwerkt worden; een cinewall. Zo’n ombouw met een elektrische haard, zoals bijvoorbeeld een Faber e-MatriX 1300/400, kun je naar je geheel eigen smaak inrichten en deze wand kan geleverd worden met een laag natuursteen, hout of leren tegels.

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eigenlijk bijna eindeloos. Neem een kijkje bij Droomkachels voor inspirerende voorbeelden en de verschillende typen sfeerhaarden.