In en Out Living
Image default
Woning en Tuin

Wat doet een professionele hovenier Veenendaal eigenlijk in de winter?

Nee, een hovenier houdt geen winterslaap. De natuur trekt zich terug. Om zich voor te bereiden onder de deken van sneeuw. Zodat zij in het voorjaar de tuinen weer in volle pracht kunnen sieren, doet een hovenier het wellicht ook een dagje wat rustig aan. Maar zelfs tijdens het koude seizoen is er veel te doen – bijvoorbeeld planten verzorgen en klaarmaken voor het komende voorjaar.

Tijd voor houtachtige planten

De winter is de beste tijd van het jaar om bomen en struiken te snoeien. Dit geldt zowel voor fruitbomen en -struiken als voor sierbomen en -struiken. Voordat het broed- en nestseizoen voor vogels begint, worden werkzaamheden uitgevoerd waarbij meer dan de jaarlijkse begroeiing wordt teruggesnoeid. Ook vaste planten moeten worden teruggesnoeid. Voor hoveniers wachten in de aanloop naar Kerstmis veel spannende taken in een feestelijk versierde omgeving. De verkoop van kerstbomen houdt sommige hoveniers in de winter bezig, evenals het winteronderhoud. Met name hoveniers in de openbare sector zorgen voor het vrijmaken van paden en wegen wanneer het vriest en sneeuwt.

Voorbereidingen

Bestratingswerkzaamheden kunnen nog steeds in de winter worden uitgevoerd als de temperaturen niet te laag worden. De voorbereidingen voor een groendak en de aanleg van een vijver kunnen ook bij vorst nog worden uitgevoerd. Maar niemand hoeft urenlang buiten te werken bij temperaturen onder het vriespunt. Daarom wordt de wintertijd ook gebruikt voor bijscholing en bezoeken aan handelsbeurzen, worden geaccumuleerde overuren gecompenseerd en worden vakantiedagen opgenomen. Op die manier kan een hovenier, wanneer het weer warmer wordt, goed uitgerust aan het nieuwe seizoen beginnen. De lente is immers de drukste tijd in de sector. Als het weer het in de winter toelaat, worden bijvoorbeeld tuinen nieuw aangelegd. Bij nieuw gebouwde huizen worden in de tuin voetpaden aangelegd, de grond wordt klaargemaakt voor beplanting, oude struiken en bomen worden gesnoeid en verwijderd.

Kantoor of woonkamer

Het is een feit dat een tuinier niet alleen in de tuin, maar ook op kantoor of de woonkamer actief kan zijn en nuttige dingen kan doen. In de warme huiskamer of op kantoor kunnen vele tuinontwerpplannen worden gesmeed. Zodat als het weer het toelaat zij de droomtruin van hun klanten kunnen verwezenlijken.

Ben u op zoek naar een hovenier in Veenendaal? Bekijk dan hier de mogelijkheden.