In en Out Living
Image default
Zorg

Mantelzorg voor je ouders: deze 5 dingen helpen je

Mantelzorg is soms een zware taak, vooral als het gaat om de zorg voor je ouders. Een verandering in hun gezondheid zorgt ervoor dat ze meer zorg nodig hebben, en als hun kind zijnde wil je hen bijstaan en de meest comfortabele zorg bieden. We delen graag vijf dingen die helpen bij het zorgen voor je ouders als mantelzorger.

 

Maak een planning

Het is belangrijk om een planning te maken om ervoor te zorgen dat je de benodigde zorg kan bieden. Plan wanneer je bijvoorbeeld boodschappen doet, wanneer je je ouders bezoekt en wanneer je hen helpt met dagelijkse taken. Op deze manier kun jij als mantelzorger beter plannen en zorg dragen voor jezelf. Heb je broers of zussen? Overleg deze planning dan ook met hen om te kijken waar zij bij kunnen springen. Print de planning uit en houdt hem goed bij.

 

Maak gebruik van hulpmiddelen

Om het jezelf als mantelzorger makkelijker te maken, maak je gebruik van verschillende hulpmiddelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rollator, sta op stoel of traplift. Hulpmiddelen zorgen ervoor dat de zorg voor je ouders makkelijker en minder zwaar voor jou als mantelzorger wordt. Trapliften zijn bijvoorbeeld een veelgebruikt hulpmiddel bij oudere mensen die slecht ter been zijn en moeite hebben om de trap op te komen. Een traplift zorgt voor meer bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid, ook als dat verminderd is door een fysieke beperking.

 

Vraag om hulp

Als mantelzorger draag je veel verantwoordelijkheid, maar dat betekent niet altijd dat je alles alleen moet doen. Vraag om hulp bij vrienden of andere familie als dit nodig is. Mantelzorgers voelen zich soms overbelast. Het is daarom belangrijk om naar je eigen gevoel te luisteren. Je kan ook een beroep doen op de professionele hulp van bijvoorbeeld een huisarts, fysiotherapeut, diëtist of andere zorgprofessional.

 

Blijf communiceren

Goede communicatie is belangrijk bij mantelzorg. Bespreek zoveel mogelijk met je ouders, zorgverleners en andere familieleden wat er nodig is om de zorg goed uit te voeren. Door open en eerlijk te blijven communiceren, krijg je meer begrip en steun van iedereen. Ook als het gaat om de hulpmiddelen die nodig zijn, zoals een traplift huren of een rollator aanschaffen, is het goed om hierover te communiceren met iedereen. Zo komt je er niet alleen voor te staan.

 

Zorg voor jezelf

Het gebeurt snel dat je als mantelzorger je eigen behoeften uit het oog verliest. Het is daarom belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Plan af en toe wat ‘me-time’ in, zorg voor voldoende slaap en ontspanning.

Als mantelzorger draag je veel verantwoordelijkheid, maar je bent niet alleen. Houd goed de genoemde zaken uit dit artikel in je achterhoofd. Op deze manier kan je goed voor je ouders zorgen.