In en Out Living
Image default
Dienstverlening

Het belang van het testen van de aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar 

In elke woning bevindt zich een aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de stroom in de hele woning wordt uitgeschakeld op het moment dat er kortsluiting is. Het komt regelmatig voor dat dit gebeurt. Het gebeurt bijvoorbeeld bij een kapotte kabel of storing van een waterkoker. Er hoeft maar een klein dingetje te zijn dat ervoor zorgt dat de aardlekschakelaar wordt uitgeschakeld. Doordat de aardlekschakelaar wordt uitgeschakeld worden gevaarlijke situaties voorkomen. Het uitschakelen zorgt ervoor dat kabels en draden niet overhit raken of doorbranden waardoor er mogelijk brand zou kunnen ontstaan. Dat een aardlekschakelaar dus correct werkt, is van levensbelang. Daarom is het ook belangrijk om te testen of de aardlekschakelaar nog goed werkt. Het wordt geadviseerd om minimaal twee keer per jaar de aardlekschakelaar te testen. In sommige gevallen wordt er bij een bouwkundige keuring ook de werking van de aardlekschakelaar getest. 

Waarom een aardlekschakelaar testen?

Niet veel mensen testen hun aardlekschakelaar, maar het is wel erg belangrijk om dit te doen. Dit zijn een aantal redenen waarom het testen van de aardlekschakelaar belangrijk is: 

  • risico op een storing van de aardlekschakelaar is minder groot

  • het is duidelijk wanneer een monteur zou moeten worden ingeschakeld 

  • voorkomt het gebeuren van ongelukken door een niet goed werkend apparaat

Zelf de aardlekschakelaar testen

Het is erg makkelijk om de aardlekschakelaar te testen en dit kan dus ook zelfstandig worden gedaan. De aardlekschakelaar heeft een testknop die vaak is aangeduid met de letter ‘T’. Als de knop wordt ingedrukt en de stroom valt uit, is de aardlekschakelaar in orde. Hierna kan de aardlekschakelaar weer worden ingeschakeld. Het testen is dus zo eenvoudig. 

Bouwkundige keuring

Het is verstandig om de meterkast en aardlekschakelaar te controleren bij het kopen van een woning. Dit bespaart een hoop kosten en verhoogt de veiligheid. Bij niet genoeg bouwkundige kennis kan ervoor gekozen worden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren door een specialist.