Grafkunst maken hoe gaat dat?Voor een grafkunstenaar is het ontwerpen van grafkunst een dagelijkse aangelegenheid. Iedere dag maak je ontwerpen voor bijzondere grafstenen, unieke grafmonumenten en persoonlijke gedenktekens. Meestal van eigentijdse materialen als Roestvaststaal (inox) glas en geroest corten staal. Hoe is zo’n dag in de praktijk? En is het niet verdrietig en zwaar om iedere dag bezig te zijn met de dood? Begin van een werkdagIedere morgen start ik met het openen van mijn mail terwijl de koffie pruttelt. Terwijl de koffie loopt check ik mijn mail en verwijder ik de spamberichten en de aanbiedingen voor bitcoins, gereedschapskisten en goedkope grafstenen uit China. Hoe die bedrijven mij als eenpitter vanuit China toch steeds weten te vinden? Op zich knap gedaan, als het niet zo irritant was. Na het beantwoorden van diverse aanvragen voor informatie start ik met een aantal lopende grafmonumenten projecten waarvoor praktische zaken geregeld moeten worden: technische tekeningen maken, aanvragen voor het plaatsen van ene grafmonument en bellen naar leveranciers.
Ontwerpen van GrafkunstNa de koffie kan ik dan beginnen met het leukste onderdeel van mij werk: het maken en uitwerken van nieuwe ontwerpen. Dat doe ik in opdracht van nabestaanden met wie er een uitgebreid gesprek is geweest. Persoonlijke anekdotes, verhalen en wensen met betrekking tot een gedenkteken zijn uitgebreid besproken. De nabestaanden hebben van dit gesprek een verslag gehad. Zo’n verslag maak ik ook voor mezelf. Je moet er gewoon niet aan denken dat verhalen van nabestaanden door elkaar gehaald zouden worden! Ik krijg natuurlijk veel intense verhalen van verschillende nabestaanden te horen over hun dierbare. Gelukkig zijn de gesprekken ondanks het verdriet meestal doorspekt met warme herinneringen en wordt er ook regelmatig gelachen om leuke verhalen en anekdotes, De opgehaalde herinneringen zijn vaak warm en liefdevol. Ook de dag van de uitvaart roept vaak mooie herinneringen op.
Nabestaanden en gedenktekensGedurende het realiseren van een grafmonument zie ik de nabestaanden regelmatig en leren we elkaar steeds beter kennen. Als we na het plaatsen van het monument afscheid nemen hebben we samen een traject afgelegd waarna meestal een nieuwe fase aanbreekt voor de nabestaanden. Daarom is het ontwerpen van een persoonlijk grafmonument of gedenkteken zulk mooi maar ook verantwoordelijk werk. Het grafmonument moet aansluiten bij de verwachtingen en wensen van de nabestaanden en natuurlijk eer brengen aan de dierbare overledene.
Ongelukjes en missersMeestal ontstaan er tijdens het ontwerpen “ongelukjes” en “missers”. Maar het mooie is dat die vaak een opening maken naar een ontwerp dat ik niet had kunnen bedenken. Als voorbeeld: ik was bezig een ontwerp te maken van ijzerdraad dat ik vast soldeerde. Het was een ontwerp van bloemen. Metalen frames waren glas geblazen bloemen in zouden komen. Alleen een frame voor de laatste bloem wilde maar niet: zodra ik een blad vast soldeerde viel er een ander blad af. Wat ik ook probeerde: bij die laatste bloem lukte het maar niet om alle bloemblaadjes er aan vast te krijgen. Pas toen ik even pauze nam zag ik dat dit wel heel passend was. Die laatste bloem moest een jonge vrouw verbeelden die veel te vroeg gestorven was. In feite was ze nog niet tot volle bloei gekomen in haar leven. Dat haar bloem niet af was kreeg in het ontwerp een symbolische waarde. Het bijzondere was dat toen we later glazen bloemen gingen blazen die in de RVS frames moesten komen; “haar” bloem ook maar niet wilde lukken. Ook bij de glazen bloem lukte het maar niet om alle bloemblaadjes er aan te krijgen. Dus tijdens het ontwerpen ben ik heel zuinig en alert op ongelukjes en missers.
De middagMet ontwerpen ben ik in de regel tot 3 uur bezig. Soms als de creativiteit stroomt ga ik veel langer door, als je eenmaal in de flow zit moet je daar vooral in proberen te blijven. Wat er dan gebeurt is gaat zo moeiteloos en van zelf dat het zonde is om dat af te breken voor praktische zaken als het lezen van e-mails en administratieve zaken. Dat kan dan wachten tot later. Schoonmaken, stofzuigen en afwassen kan altijd nog. Uitvoering van gedenktekensNadat de ontwerpen klaar zijn nodig ik de nabestaanden uit om deze te komen bekijken en bespreken. In vrijwel alle gevallen kiezen nabestaanden voor een combinatie van elementen uit de diverse ontwerpen. Ook als we het definitieve monument gaan maken nodig ik de nabestaanden uit om langs te komen en de vorderingen te bespreken en bekijken. Ik hoor regelmatig dat nabestaanden deze manier van werken erg op prijs stellen. Ze groeien als het ware toe naar het moment van plaatsing op het graf. En ook bij het plaatsen van het gedenkteken zijn de nabestaanden welkom: als ze willen kunnen ze daar actief aan meehelpen. Het is niet ongebruikelijk dat nabestaanden samen het monument naar het graf dragen.
Ook interesse?Spreekt deze manier van werken u aan en heeft u interesse in een persoonlijk grafmonument, gedenkteken of grafzerk? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Jeroen Stok. Graag maak ik met u kennis om uw wensen en de mogelijkheden voor een persoonlijk ontwerp voor een gedenkteken voor uw dierbare te bespreken. Jeroen StokDit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS kunst in opdracht die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338 |
https://www.memorabel.nl/grafmonumenten-stijl/kunstzinnig-artistiek/ |