In en Out Living
Image default
Geschenken

De nadelen van werknemers geschenken

Het is voor veel werknemers een jaarlijks terugkerend extraatje, een kerstpakket. Maar ook bij een andere gelegenheid kunt u uw werknemers verrassen met een attentie. Denk maar eens aan verjaardagen, als “goed gedaan” geschenk of met andere feestdagen. Voor werknemers heeft het veel voordelen, je maakt je werknemers immers blij. Toch zitten er ook nadelen aan vast, in dit artikel gaan we het hebben over die nadelen. 

Misplaatste werknemers geschenken
Er is natuurlijk altijd de optie dat je per ongeluk een misplaatst geschenk geeft. Bijvoorbeeld een stuk dure Spaanse ham aan een vegetariër of een fles champagne aan iemand die jarenlang heeft geworsteld met verslavingen. Vaak zijn dit ook dingen die je niet van tevoren weet omdat je elkaar alleen op het werk ziet. Om dit te voorkomen kan je het best een “neutraal” geschenk geven, zoals bijvoorbeeld een cadeaubon (liefst van je bedrijf zelf) waar ze zelf iets mee uit kunnen zoeken of een pakket met meerdere dingen erin zodat het niet erg is als iets misplaatst is. Misplaatste werknemers geschenken kunnen namelijk verkeerd in de smaak vallen wat kan leiden tot een slecht imago. 

Concurrentie
Een ander nadeel kan zijn dat je de concurrentie helpt met het geven van een geschenk aan je eigen werknemers. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een cadeaubon van de concurrent. Stel je voor dat je een restaurant hebt en je geeft een cadeaubon voor een restaurantbezoek bij een ander restaurant, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het beste wat je daarom kunt doen is ervoor zorgen dat het geschenk matcht met je eigen bedrijf en dat het ook terug te herleiden is naar jouw bedrijf voor de beste conversie. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het geven van een cadeaubon van je eigen bedrijf of cadeau’s geven met het logo van jouw bedrijf erop. 

De prijs van werknemers geschenken
Het geven van werknemers geschenken is natuurlijk niet gratis. Naast dat er aan de geschenken zelf een prijskaartje zit zijn er ook nog een aantal verborgen kosten als het gaat om werknemers geschenken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de tijdsbesteding. Eerst wordt er nagedacht en gediscussieerd om welk cadeau er gekocht gaat worden. Daarna moet iemand het cadeau gaan kopen en wordt er wellicht ook een kaart gekocht en geschreven. Daarna moeten er ook nog eens per cadeau of (kerst) pakket de bonnen administratief verwerkt en/of gedeclareerd worden via een formulier of via een boekhoudprogramma zelf door een medewerker. In totaal ben je dus al veel meer geld kwijt dan alleen het geschenk zelf. 

Dit zijn dus drie nadelen van het geven van werknemers geschenken. Wegen deze op tegen alle voordelen van werknemers geschenken? Waarschijnlijk niet. Je zorgt er immers voor dat je werknemers blij en gelukkig zijn op de werkvloer door ze een beloning te geven. Veel werknemers zullen harder gaan werken als zij ook het gevoel hebben dat ze daadwerkelijk gewaardeerd worden. Werknemers geschenken zijn namelijk ook een vorm van waardering voor de werknemers. Hou er alleen rekening mee dat je niet de concurrentie helpt met je cadeaus ten nadele van jouw bedrijf en zorg ervoor dat je geen misplaatste geschenken geeft.