In en Out Living
Image default
Eten en drinken

De Japanse keuken

Wil je eens anders koken dan normaal? En ben je je oude Hollandse barbecue zat? Ga voor een Japanse barbecue. Een japanse bbq kan je kopen bij Yakiniku. Yakiniku is de Japanse benaming voor gegrild vlees. Hier hebben ze originele japanse grills. 

Kamado 

Europees grillen is heel anders dan Japans grillen. De Japanse barbecue heeft unieke recepten en een bepaalde manier van doen en bereidingswijze. Je hebt de Kamado en de Shichirin. Een Kamado is geschikt voor 1 a 2 personen en een Shichirin voor 2 a 6 personen. Een Kamado is een keramische barbecue. Een Kamado heeft vele voordelen ten opzichte van een normale barbecue. Een Kamado kan goed hitte reguleren en is volledig afsluitbaar. Je kan de Kamado ook op lage temperatuur gebruiken om een stuk vis of vlees te roken. Hierbij voeg je houtsnippers of rookchips toe aan de grill. Je kan ook stomen, braden, bakken en langzaam garen. Of koken op lage temperatuur of indirect en direct grillen. En een Kamado is gemaakt van hoogwaardig materiaal en is geschikt voor elk seizoen. 

Shichirin

Een Shichirin is een compacte, meestal ronde, platte houtskool grill voor op tafel. Je moet de Binchotan Lychee houtskool er bij gebruiken. Zo kan de grill heel hoge temperaturen aan. Binchotan is ook reukloos. Het heeft ook een lange brandtijd, laagvliegende vonken en een laag vochtigheidsniveau. Behalve de Kamado en de Shichirin heb je ook de Hibachi en Konro. Hibachi is ook een platte grill en gebruikt kool of hout als warmtebron in plaats van een open vlam. Een konro grill lijkt op een hibachi maar is iets kleiner. Alle Japanse barbecues kunnen goed tegen hitte en kunnen allemaal werken op Binchotan.

Japanse gerechten

Een aantal Japanse vleeswaren zijn yakitori (kip stukjes), unagi (paling) en sashimi(verse rauwe vis en schelpdieren). Een aantal Japanse gegrilde gerechten zijn bijvoorbeeld ‘Jidori Tsukune’. Dit zijn kip gehaktballen. Je hebt ook zalm gemarineerd in miso, ‘Sake no Saikyomise-zuke Horenso Sosu’. En zout gegrilde vis: ‘Sakana No Shioyaki’. Ook hebben we ‘Yaki Onigiri’. Dit zijn rijstballen met veel toegevoegde smaken. En als laatste hebben we ‘Shichimi Togarashi’. Dit combineert rode chili, sansho peper, zwarte sesamzaadjes, papaverzaadjes, hennepzaadjes, nori en mandarijnenschil. Dit is een condiment. Een aantal recepten die speciaal met de Shichirin bereid kunnen worden zijn langoustine, coquilles, gegrilde pompoen en gegrilde perzik. Een aantal Kamado recepten zijn gewokte druiven, ribeye, kalfszwezerik, sliptong met kruidenboter en kreeft met tomaten.

Langoustine recept

Laten we nog even kijken naar het langoustine recept. Hoe maak je langoustine met de Shichirin? Steek een bedje houtskool aan in je Shichirin en voeg Binchotan toe. Leg het rooster er op. Maak nu cajunboter met knoflookteen en cajunpoeder, gerookt zout en boter. Snij in de lengte van de langoustines en snij driekwart door. Open ze in vlinder stijl en druk plat. Kruid de langoustines met peper en zout, leg ze 2 minuten op de Shichirin en 30 seconden op hun rug. Voeg boter toe wanneer ze op hun rug liggen. Je kan als laatste de langoustines serveren met citroen. Smakelijk eten!