In en Out Living
Image default
Dieren

Artrose bij honden

Wanneer mensen het woord artrose horen denken ze vaak aan een slijtage aan de gewrichten. Dit kan het geval zijn, maar het kan ook betekenen dat er een extra stuk bot aangroeit. Het stuk bot dat aangroeit zit vaak tussen een bot en het gewrichtskapsel. Het is eigenlijk ook meer een symptoom in plaats van een op zichzelf staande ziekte. Elke aandoening van een gewricht veroorzaakt op den duur artrose. Artrose zelf is niet meer te verhelpen. Als er eenmaal artrose aanwezig is gaat dat niet meer weg. Artrose is het aantasten van de gewrichten. De normale functie wordt verstoord door het vervallen (degeneratie) van de normale structuren in het gewricht. Wanneer je bij je hond symptomen van artrose opmerkt, neem dan contact op met een huisdierendokter.

 

Symptomen bij artrose

Bij artrose horen een paar vaste klachten die bij honden opgemerkt kunnen worden. De symptomen zijn vooral mank lopen en pijn bij het lopen of zelfs het stil liggen. Dit komt het meeste voor na rust of na zware inspanning. De aangetaste gewrichten kunnen door vochtophoping gaan zwellen. Later veranderen door de artrose ook de gewrichtsstructuren en botten. Wanneer je een van de symptomen opmerkt is het verstandig om contact op te nemen met een huisdierendokter, er is kans dat het proces vertraagd kan worden. Ook is stijfheid een symptoom van artrose, net zoals moeilijker opstaan en lopen, trager lopen, minder vrolijk en kreupelheid.

Behandeling tegen artrose

Artrose wordt vaak behandeld met minder zware beweging en pijnstillers. Als er sprake is van overgewicht bij de hond, zal ervoor gezorgd moeten worden dat dit snel afneemt. Ontstekingsremmers zijn de meest gebruikte pijnstillers. Deze worden voorgeschreven door een huisdierendokter. Voornamelijk vanwege de pijnstilling en niet zo zeer voor het remmen van de ontsteking. Matige beweging is ook belangrijk. Te veel rust kan de gewrichten stijf doen worden. Je zult er ook goed op moet letten dat je de spieren goed laat werken en vaker laat gebruiken zodat deze de gewrichten kunnen ondersteunen. Te veel oefening is slecht voor artrose door de eventuele overbelasting van het al zieke gewricht. Uit onderzoek is gebleken dat als een hond te zwaar is, dit een belangrijke oorzaak bij gewrichtsproblemen is. Ze worden namelijk jaren achter elkaar te zwaar belast en daardoor wordt langzaam artrose opgebouwd.

https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/huisdierendokter/