Zeefdrukken

Oorspronkelijk komt de zeefdruktechniek uit Japan en bestond al in de 19e eeuw. Pas begin vorige eeuw verleende men patent aan Samuel Simon uit Groot-Brittannië. De bekendste kunstenaar op het gebied van zeefdrukken is Andy Warhol met zijn befaamde popart-stijl. Zeefdrukken, ook wel silkscreenen of screen printen genoemd, gebeurt met behulp van een op gaas belichte positiefilm, waar weggewassen donkere vlakken inkt doorlatend worden. Het zeefdrukraam kan meerdere keren worden hergebruikt en is daarom geschikt voor reproductie.

Zeefdrukken op glas

Bij zeefdrukken op glas wordt de hierboven omschreven zeefdruktechniek op glas toegepast met behulp van een speciale verfsoort. Glazuur van gekleurd glaspoeder smelt samen met het glas zodat de zeefdruk bestand is tegen invloeden van buitenaf zoals vocht en fel zonlicht. De bedrukking is daardoor permanent. De zeefdruktechniek kan op grote en kleine formaten glasproducten worden toegepast, ramen, glazen balustrades en winkelpuien.

De verschillende elementen van het zeefdrukken

Het zeefdrukken bestaat uit verschillende stappen en onderdelen.

Om een afbeelding te zeefdrukken is er ook een sjabloon nodig. Dit sjabloon ontstaat wanneer een afbeelding op het kopieerraam wordt geprojecteerd, dat met behulp van belichting op het gaas wordt gedrukt.

Het gaassoort dat bij zeefdrukken wordt gebruikt, is ‘mono filament hoog module polyester gaas’ en soms RVS gaas.

Er wordt onderscheid gemaakt in zeefdrukmachines en zeefdruktafels. De handruktafels worden meestal gebruikt door de meer ambachtelijke en artistieke zeefdrukkers. Verder zijn er gradaties in halfautomatische tot volautomatische zeefdruktafels die vooral in de industrie worden toegepast en bestemd zijn voor het drukken van grote oplagen.

Op een zeefdruktafel of –machine wordt met een zeefdrukrakel de inkt door het belichte gaas over het voorwerp verspreid. Door het gebruik van meerdere sjablonen en ramen ontstaat er een opbouw van verschillende kleuren.

De speciale inkt droogt niet door lucht maar door Uv-licht. Bij het zeefdrukken op glas, versmelt men glaspoeder in het glas, waardoor de opdruk niet door vocht kan worden weggespoeld.

http://www.aaglashandel.nl/Glas-Producten/Glas-bewerkingen-Zeefdrukken/