In en Out Living
Image default
Woningen

Schapenvacht kopen en het onderhoud

Schapenvachten zijn al eeuwenlang geliefd vanwege hun warmte, comfort en duurzaamheid. Of je nu op zoek bent naar een warme deken voor op de bank of een zacht vloerkleed voor in je slaapkamer, een schapenvacht kan aan deze behoeften voldoen. In deze blog zal ik het hebben over waar je op moet letten bij het kopen van een schapenvacht en hoe je deze kunt onderhouden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een schapenvacht?

Type schapenvacht

Er zijn verschillende soorten schapenvachten op de markt, waaronder lamsvacht en schapenvacht. Lamsvacht is over het algemeen zachter en fijner dan schapenvacht, terwijl schapenvacht vaak dikker en wolliger is.

Maat en vorm van schapenvacht

Schapenvachten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Als je van plan bent om de vacht als vloerkleed te gebruiken, zorg er dan voor dat je de juiste maat kiest om in je ruimte te passen.

Kwaliteit schapenvacht

De kwaliteit van de schapenvacht is ook belangrijk om te overwegen. Kies voor een vacht die zacht aanvoelt en een gelijkmatige, dikke vacht heeft. Controleer ook op eventuele beschadigingen of kale plekken. Natuurlijk wil iedereen de beste kwaliteit. Heeft u om wat voor reden een dun schapenvacht nodig weet dan dat deze kwaliteit minder is.

Herkomst schapenvacht

Let op de herkomst van het schapenvacht. Het is belangrijk om te weten of de schapenvacht afkomstig is van ethische en duurzame bronnen. Over het algemeen kan je zeggen dat zelf slachtende slagers of boeren duurzame schapenvachten verkopen. De schapenvachten worden niet getransporteerd waardoor je het etiket duurzaam op een vacht mag plakken.

Hoe onderhoud je een schapenvacht?

Regelmatig stofzuigen op de laagste stand mag. Stofzuig de schapenvacht regelmatig om stof en vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je een zachte borstel gebruikt en de vacht niet te hard behandelt.

Wassen van schapenvachten

Je kunt de schapenvachten wassen, maar wees voorzichtig en gebruik alleen een mild wolwasmiddel. Ook driehoek groene zeep. Was de vacht op een lage temperatuur met de hand en vermijd het gebruik van een droger. Laat de vacht plat drogen op een handdoek.

Schapenvacht kammen

Kam de vacht af en toe om klitten en knopen te voorkomen. Gebruik hiervoor een speciale kam voor dierenhaar. Kammen van schapenvachten mag ook met een hondenborstel.

Vermijd direct zonlicht

Vermijd direct zonlicht op de schapenvacht om verkleuring te voorkomen. Een winterzonnetje kan geen kwaad maar vermijd zomerse zonnestralen op een schapenvacht.

Vermijd vochtige omgevingen

Houd de schapenvacht uit vochtige omgevingen om schimmelvorming te voorkomen.

Samenvattend over schapenvachten

Een schapenvacht is een mooie en functionele toevoeging aan elk huis, maar het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kopen en hoe je het moet onderhouden. Door deze tips te volgen, kun je je schapenvacht jarenlang in goede staat houden.

Schapenvachten worden veel gebruikt voor bij de openhaard, in een stoel of bank en als stoelhoes in de auto of de camper. Steeds vaker kopen mensen schapenvachten om onder te slapen. Ze willen de zomer verlengen.