In en Out Living
Image default
Woningen

Samenwonen en samen een huis kopen

Het nemen van de beslissing om samen te gaan wonen en samen een huis te kopen is een spannende en opwindende stap in het leven van twee personen. Het betekent dat je jouw leven en financiën met iemand gaat delen en een gezamenlijke investering gaat doen. Een van de belangrijkste aspecten van het hypotheekproces is goed inventariseren. In deze blog willen we je uitleggen hoe samenwonen en samen een huis kopen met een hypotheek er moet uit zien.

Communicatie en Planning

Voordat je zelfs maar begint na te denken over het kopen van een huis, is het van essentieel belang om openlijk en eerlijk te communiceren met je partner. Bespreek jullie verwachtingen, doelen en financiële situatie. Maak een plan voor de toekomst en zorg ervoor dat jullie op dezelfde pagina zitten. Bekijk ook jullie financiële verleden in de BKR. U moet weten dat een lening uw maximale hypotheek aanzienlijk verlaagt. Had u 3 jaar geleden een achterstand opgelopen en heeft u deze twee jaar geleden weg gewerkt? Het is 99,% zeker dat u geen woning kan kopen door een negatieve BKR. Laat uw gezamenlijke situatie bekijken zodat u samen een woning kan kopen.

Soorten Hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken beschikbaar, dus het is belangrijk om jezelf goed te informeren. Denk aan vragen zoals: wil je een vaste rente of een variabele rente? Hoeveel eigen vermogen heb je? Zijn er speciale programma’s of subsidies waar je mogelijk voor in aanmerking komt? Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het beantwoorden van deze vragen en het kiezen van de juiste hypotheekvorm. Op dit moment is een annuïteiten hypotheek of een lineaire hypotheek de meest afgesloten hypotheek.

Gezamenlijke hypotheek in meerdere delen

Een belangrijke beslissing die je moet nemen, is of je een gezamenlijke hypotheek wilt afsluiten of afzonderlijke hypotheken wilt. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, dus het is belangrijk om ze zorgvuldig te overwegen. Een gezamenlijke hypotheek in minimaal 2 delen is slim. Heeft je huidige partner in het verleden een woning gehad dan zal de hypotheek uit minimaal 3 delen bestaan.

Juridische Aspecten

Bij het kopen van een huis samen met een partner is het van cruciaal belang om juridische zaken te regelen. Een samenlevingscontract kan helpen bij het vastleggen van afspraken over eigendom, verantwoordelijkheden en eventuele toekomstige veranderingen. Het is ook belangrijk om een testament op te stellen om ervoor te zorgen dat je partner beschermd is in geval van overlijden. Het zou niet de eerste keer worden dat erfgenamen een deel van uw gezamenlijke woning opeisen. 

Zoek ervaren makelaar, hypotheekadviseur en notaris

Het is raadzaam om een ervaren makelaar in te schakelen als jullie samen een huis kopen en een hypotheek zoeken. Uiteraard is een hypotheekadviseur en notaris net zo belangrijk. Ga altijd eerst naar de notaris voordat u op zoek gaat naar een woning. Laat gelijktijdig uitzoeken of jullie beiden een negatieve bkr hebben of kredieten in de BKR.

Is het inkomen te laag? Samen met ouders een woning kopen tot 4 personen is ook een mogelijkheid. U koopt dan met bijvoorbeeld 4 familieleden een woning. Samenwonen en samen een huis kopen kan in verschillende vormen. Meestal komt de hypotheek dan fiscaal in box 3 terecht.

https://www.inenoutliving.nl