In en Out Living
Image default
Woning en Tuin

Je verhuurde beleggingspand verkopen?

Ben je in het bezit van een beleggingspand en wil je deze nu gaan verkopen? Misschien heb je geld nodig voor een nieuw project? Of vind je dat dit een goed moment is om te verkopen? Het lijkt misschien lastig om een pand te verkopen dat verhuurd is, maar dit hoeft helemaal niet lastig te zijn.

Veel mensen kopen een beleggingspand als investering omdat het een aantrekkelijk rendement kan opleveren. Dit is een manier om een ​​extra bron van inkomsten te genereren en wordt als een redelijk veilige investering beschouwd. Maar het gaat niet alleen om het elke maand innen van huur. Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor het regelen en betalen van onderhoud en reparaties. Ook kunnen er problemen zijn in de relatie met uw huurder, zoals wanbetaling en achterstand. Deze dingen kunnen veel tijd en energie kosten. Daarnaast zijn er veel regels en wetten die huurders beschermen en moet u als investeerder en verhuurder rekening houden met deze regels en wetten. Je kunt de huur bijvoorbeeld niet zomaar verhogen, want de wettelijke maximumgrens voor het verhogen van de huur is ongeveer 5% per jaar.

Ook als je besluit je beleggingspand te verkopen, mag je de huurovereenkomst niet zomaar opzeggen en de huurder eruit zetten. Volgens de Nederlandse wet zal “kopen de huur niet breken”. Wil je toch verkopen, dan verkoop je inclusief de huurder. Helaas zijn veel particuliere kopers niet geïnteresseerd in huizen met huurders omdat ze huizen willen kopen waar ze zelf willen wonen. Hierdoor zijn de potentiële kopers beperkt, waardoor het moeilijker is om verhuurde vastgoedbeleggingen te verkopen dan leegstaande panden.

Maar het verkopen van je verhuurde beleggingspand biedt ook een kans omdat andere beleggers er vaak in geïnteresseerd zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je verhuurde beleggingspand te verkopen aan een partij die in vastgoed investeert en de huurders probleemloos over nemen. Het voordeel van verkopen aan professionele vastgoedinvesteerders is dat er direct contact is, er zijn dus geen makelaars bij betrokken. Hiermee bespaart je al snel duizenden euro’s. Bovendien hebben dergelijke partijen doorgaans geen voorbehoud van financiering en is er daardoor meer zekerheid over de aankoop van jouw pand. Ook hoef je geen notariskosten te betalen en zijn er flexibele voorwaarden. 

Hoe gaat verkopen aan een vastgoedinvesteerder in zijn werk? Na contact met de investeerder wordt er meestal een afspraak gemaakt om je beleggingspand te bezichtigen zodat de specialisten de waarde kunnen inschatten. Als het niet mogelijk is om te kijken, kan deze schatting ook op afstand worden gemaakt. Daarna wordt meestal een geheel vrijblijvende aanbieding gedaan op je pand. Je kan je verhuurde beleggingspand dus direct verkopen!