In en Out Living
Image default
Aanbiedingen

Houdingen – 3 manieren om jouw houdingen elke dag te verbeteren

In het eerste hoofdstuk van het boek van Dale Carnegie “ Hoe vrienden maken en mensen beïnvloeden” , vermeldt hij een psycholoog die met zijn experimenten bewees dat een dier dat beloond werd voor goed gedrag veel vlugger geneigd was efficiënt te leren en te onthouden wat het geleerd had dan een dier dat gestraft werd voor slecht gedrag. Latere studies toonden aan dat hetzelfde geldt voor mensen. Door kritiek op iemand te geven, bereiken we geen blijvende veranderingen en wekken we vaak wraakgevoelens op.

Een andere bekende psycholoog zei :” zo sterk als we verlangen naar goedkeuring, zo sterk vrezen we ook de veroordeling.” De wrevel die kritiek veroorzaakt, kan werknemers, gezinsleden en vrienden demoraliseren en toch zal de situatie die bekritiseerd werd er niet door verbeteren.

Wat in dit hoofdstuk van Carnegie’s boek bedoeld wordt, is BEKRITISEER NIET, VEROORDEEL NIET EN RECLAMEER NIET. Ik stel voor dat je eerder begint met vragen te stellen in plaats van de bekritiseren. “ Hoe zouden we dit de volgende keer anders kunnen doen ?” is veel productiever dan “ Wat een flater heb je daar gemaakt !” Ik stel je ook voor om een exemplaar van Carnegie’s boek ergens in je omgeving te leggen. Als er een uitdagend moment aankomt, stop. Neem het boek ter hand en lees een willekeurige bladzijde. Die stap zal jouw gemoedsgesteltenis in een meer productieve richting duwen .

Om zelf te ervaren hoe productief dit idee wel is, moet je jezelf eens dwingen om gedurende één week geen kritiek te leveren, niet te veroordelen of te reclameren. Ik weet zeker dat je verbaasd zult staan van de goede dingen die in jouw leven zullen gebeuren. 

Als je dus geneigd bent om kritiek te leveren, waarom zou je dan niet eens een vraag stellen? In plaats van een werknemer te vertellen dat hij iets verkeerds gedaan heeft, waarom zou je hem dan niet eens vragen hoe hij het in de toekomst anders zou kunnen doen om een beter resultaat te bereiken? Dale Carnegie zei ook dat mensen zullen strijden voor hun eigen ideeën.

In plaats van je partner of een kind te bekritiseren, waarom zou je niet eens kijken wat ze onlangs goed gedaan hebben en ze daarom een complimentje geven. Carnegie zei dat we het negatieve zouden moeten verminderen en het positieve ophemelen. Hij zei dat we eigenlijk eenvoudigweg naar het goede moesten kijken.

Ben je op zoek naar een psychologisch advies in Utrecht?, dan kunt gerust terecht bij de het team van Robert Haringsma. Zij helpen u graag met allerlei problemen om er bovenop te komen. Je kunt ook de website van depsycholoog.nl bezoeken om meer kennis in te winnen over psychologie en inzicht te verwerven in dit gerelateerde nderwerpen.