Het nut van een correcte radiator selecteren zinvol verwarming advies

Precies zoals alle component van een woning relevant is voor de kwaliteit en het gemak, is een goede radiator aanschaffen al even bepalend bij het verzekeren van een fijne woning. Radiatoren zijn er in meerdere soorten en maten, maar één ding is zeker: ze hebben elk hun baten. Waarmee houd je doorgaans rekening met een radiator selecteren? Hangt de keuzemogelijkheid van de radiator af van de kamer waarin deze geïnstalleerd zal worden? Waarom moet ik de verwarming becijferen van de radiator? Allen dingen die een antwoord vereisen, plus goed radiator advies is vervolgens ook ontzettend belangrijk.

Berekening verwarming en de temperatuur van de radiator

Is er behoeftigheid omtrent een forse vermogen of volstaat een minder vermogen? Het antwoord hiervoor is overwegend afhankelijk van de omvang van de woning waarin de radiator geplaatst wordt: het inhoud van de kamer kan eenvoudig berekend worden door middel van een vermogens berekening – het vermogen calculeren van een radiator is immers vereist. Hiermee wordt het volume van de vertrek vermenigvuldigd met het aantal Watt dat onmisbaar is om de ruimte te verwarmen – gemiddeld tussen de 75 en 85 watt. De nodige temperatuur van een vertrek hangt af van het type kamer zodoende moet een slaapvertrek geringer verwarmd worden dan een badkamer – gemiddeld 18 jegens 24 graden – wat derhalve een verschil in nodige wattage met zich meebrengt. Deze calculatie verwarming heeft zonder twijfel een flinke invloed op de selectie van radiator.

De kamer van de radiator speelt daarbij een rol

Het goed en evenwijdig verspreiden van de hitte van de radiator is fundamenteel om energie te bezuinigen. Radiatoren worden bijvoorbeeld het meest beneden ramen of nabij deuren gesitueerd, aangezien daar kou makkelijker binnenkomt.

De correcte radiator aankopen belangrijke factoren

Het materiaal waaruit een radiator is geproduceerd heeft een invloed op de warmteafgifte. Zo is een plaatstalen radiator betaalbaar en energiezuinig, terwijl een gietijzeren model milieuvriendelijk is plus daarbovenop een authentieke uitstraling aan de kamer geeft. Een aluminiumradiator is dan weer allemaal in één, middels een snelle warmtegeleiding, het meest geschikt voor vochtige ruimtes door middel van de roestwerend eigenschappen en een snellere opwarming. Zowel de isolatie van uw woning is hierbij belangrijk: bij een goede isolatie kan dat vermogen wat verlaagd worden en vice versa.

De afmetingen van de radiator zijn alsook van belang: er wordt gewoonlijk rekening gehouden met wat extra benodigde ruimte (5 – 10cm) om bijvoorbeeld beugels en aansluitingen te kunnen installeren. Daarbij hebben evenals de diepte als de breedte van de radiator een invloed omtrent de hoeveelheid afgegeven warmte en spelen uiteraard een rol bij de koop van een nieuwe radiator.

Tenslotte moet er gedurende het selecteren van een radiator rekening gehouden worden met het behoud of verlies van warmte, wat bijvoorbeeld door de graad van isolatie van de vertrek bepaald wordt. Met een correct geïsoleerde kamer kan er tot wel 10% van het normale benodigde vermogen afgetrokken worden, terwijl er bij minder goed geïsoleerde vertrekken juist meer nodig is – tot 15% meer.