In en Out Living
Image default
Woning en Tuin

Glas schilderij – voor betoverende scherpte en diepte

Nee, een glas schilderij is niet een raamwerk van glas in lood. Wel is het een foto of een art print die in hoge kwaliteit op kristalhelder glas wordt gedrukt. Het resultaat is een bijzonder stijlvolle uitstraling. Vanwege het glas ziet de afdruk er goed scherp uit en het glas geeft ook nog een mooie dieptewerking. Hoe je zo’n pronkstukje aan je muur hangt? Daar gaat het verderop in dit artikel over. Het mooiste is namelijk om het glas schilderij een beetje van de muur af te hangen zodat je een zwevend effect krijgt. Doe je het goed, dan moet het ophangsysteem ook niet zichtbaar zijn als je voor je foto of art print staat.

 

Pronkje aan de muur

Voor we de ophanging verder bespreken is er eerst de vraag waarom je glazen schilderijen als wanddecoratie zou willen hebben. Kort gezegd: zo’n schilderij geeft extra cachet aan je inrichting. Het is een zeer opvallend accessoire. Waarom?

 

• Stralend kleurwerk

• Prints met zeer hoge kwaliteit

• Mooie dieptewerking (foto geplaatst achter het kristalheldere glas)

• Strakke vormgeving (verborgen ophanging, geen lijst)

• Moderne en stijlvolle ‘look’

• Fotokunst voor betaalbare prijzen

 

Een glas schilderij heeft een blind ophangsysteem

Koop je een glasschilderij, dan zit daar eigenlijk altijd een ophangsysteem bij. Dit systeem omvat enkele metalen ophangplaten. Die platen zitten op de achterzijde van het kunstwerk stevig vastgelijmd. Ook vind je in het pakket twee muurhaken. Die haken zet je eerst op de juiste plek aan je muur of wand. Wat je daarvoor nodig hebt zijn een paar schroefjes en een boormachine. Je monteert dan een zogenaamd blind ophangsysteem omdat je de haken straks niet meer ziet. Nadat je je fotokunst aan de haken hebt gehangen, merk je dat het glaswerk niet stijf tegen de muur is geklemd, maar ongeveer een centimeter ruimte overlaat tussen kunstwerk en muur. Dat is ook de bedoeling, want zo krijg je een subtiel ‘zweefeffect’.

 

Je glas schilderij aan een bestaand hangsysteem?

Nu kan het gebeuren dat je in je woonruimte al een bestaand railsysteem hebt gemonteerd voor je nieuwe aankopen. Dit soort schilderij-ophangsystemen kunnen gebruikt voor glazen schilderijen. Het is echter wel zaak eerst te kijken hoe zwaar je glas schilderij is. Hij kan altijd bevestigd aan de meegeleverde twee haken, alleen kan hij soms te zwaar zijn voor een bestaand systeem. Check dan ook welk gewicht je bestaande hangsysteem aankan voordat je je glaskunst (vaak via een koord) daaraan bevestigt. De meeste glazen schilderijen mogen dan wel gemaakt zijn van gehard veiligheidsglas, maar daarmee waarborg je eerder de krasvrijheid dan een breuk bij een eventuele val naar de grond.

 

Is ontspiegeld glas wel de oplossing?

Lang niet elk glas schilderij is verkrijgbaar in ontspiegeld glas. Het vaak 4 mm dikke, heldere glas kan gaan glanzen of zelfs reflecteren, afhankelijk van de plek waar je die aan de wand monteert. Bekijk de gekozen plek dan eerst. Komt daar veel zon ofwel daglicht terecht, of wordt de plek sterk belicht door je vaste lampen? Dan helpt het om je fotokunst net even een ander plekje te geven. Overigens heeft ontspiegeld glas zijn eigen nadelen. Zo toont de foto dan minder helder en ook minder scherp.