Enkelglas

Het glazen-ramen-tijdperk begon met gewoon doorzichtig enkel glas dat tegenwoordig ook wel floatglas wordt genoemd. Maar wat is enkelglas precies en welke toepassingsmogelijkheden kent het?

Hoe wordt enkelglas gefabriceerd?

Kalk, zandsteen, dolomiet en natriumcarbonaat zijn de grondstoffen voor enkel glas. Deze grondstoffen worden vermengd en in een oven op 1500 °C verhit. Door deze verhitting wordt het mengsel vloeibaar. Het vloeibare mengsel wordt opgevangen in een tinnen vloeistof waar het afkoelt en stolt tot een glad oppervlak. Door toevoeging of weglating van speciale grondstoffen, krijgt het glas een tint of droogt het helder en transparant op.

Welke soorten enkelglas zijn er?

Enkelglas is leverbaar in verschillende diktes zonder toegevoegde tint, helder dus. Ook glas met een tint is er in verschillende diktes.

Draadglas is ook een vorm van enkelglas en is er in verschillende typen. Het draad in het glas is leverbaar van vrijwel onzichtbaar tot zichtbaar. Draadglas is ook in combinatie met figuurglas leverbaar. Dan hebt u naast veiligheid ook geen inkijk.

Figuurglas is eveneens enkelglas en ook in verschillende diktes en in tientallen motieven verkrijgbaar. Figuurglas ziet men vaak in historische gebouwen of in deurraampjes. Ook is het zeer geschikt voor een entree, bijvoorbeeld in een deur of in een glazen spui. Voor de verschillende soorten enkelglas geldt dat het in geharde, matte, gelaagde, en met isolerende eigenschappen is te verkrijgen.

Douchewanden worden ook voorzien van enkelglas. Wanneer men een gebogen douchewand of –deur wenst wordt het glas bij verhitting van 600°C tot de gewenste bolling gevormd. Het glas van douchewanden en -deuren is gehard. Gehard glas wordt gebruikt waar extra veiligheid is gewenst omdat er risico aanwezig is dat het glas kan breken, bijvoorbeeld in een vochtige doucheruimte waar de vloer spekglad kan worden. Wanneer u zou vallen wordt het risico dat u zich zou kunnen verwonden aan de scherpe scherven van gebroken glas beperkt. Gehard glas breekt namelijk niet tot nauwelijks.

http://www.aaglashandel.nl/Glas-Producten/Enkel-glas/