In en Out Living
Image default
Woning en Tuin

Enkele tips voor de verzorging van je haag

Veel mensen realiseren zich misschien niet dat een haag meer is dan alleen een rand van struiken langs een tuin. Haagplanten hebben veel toepassingen en voordelen, zowel esthetisch als praktisch. Een haag kan dienen als windscherm, schaduw bieden en fungeren als geluidsisolatie tussen buren. Hagen zijn ook effectief in het verminderen van lawaai en het creëren van privacy in stedelijke omgevingen. Er zijn verschillende soorten hagen verkrijgbaar met verschillende vormen, maten en kleuren. Enkele populaire keuzes voor hagen zijn groenblijvende struiken, buxus, taxus, kappers, hulst en de Engelse laurier. Het planten van een haag kan dan ook worden beloond met jaren van plezier en voldoening.

Een haag hoeft niet duur te zijn

Hoewel sommigen misschien denken dat alle haagplanten op elkaar lijken, is er een grote verscheidenheid aan haagplanten beschikbaar om in je tuin of buitenruimte aan te leggen. Het kiezen van de juiste hagen kan een uitdaging zijn, omdat er vaak verschillende factoren zijn om te overwegen bij het nemen van deze beslissing, zoals kosten, grootte en het doel. Dit betekent echter niet dat een haag een vermogen hoeft te kosten. Voor degenen die op zoek zijn naar een meer budgetvriendelijke optie, zijn er soorten zoals de goedkope Hedera die aantrekkelijke functies bieden tegen een betaalbare prijs.

Het begint allemaal met goede verzorging

Als het gaat om het planten en onderhouden van je tuin, is goede verzorging essentieel voor een bloeiende, mooie haag. Doe eerst wat onderzoek naar de beste richtlijnen voor de specifieke haag die je wilt laten groeien. De beste manier om succes te garanderen, is door de specifieke instructies te volgen die bij elke haag worden geleverd.

Kies de juiste plek voor je nieuwe haag

De eerste stap in het onderhoud is om te beslissen of de haag zonbescherming nodig heeft. Afhankelijk van de soort en locatie van je haag kan zonbescherming nodig zijn om je haag er gezond en mooi uit te laten zien. Als je haag op een zonnige plek is geplant en niet te veel zon kan hebben, is het handig om snelgroeiende soorten te planten of zonwerende materialen zoals een schaduwdoek, latwerk of jute te plaatsen. Het is daarnaast van belang om regelmatig te controleren op tekenen van schade door extreme temperaturen en ervoor zorgen dat de grond vochtig blijft.

Niet elke haag is hetzelfde

Na het planten is regelmatig onderhoud een must. Het is natuurlijk van belang om ervoor te zorgen dat elke plant voldoende bescherming tegen de zon en water krijgt, maar daarnaast is het net zo belangrijk om tijdig te snoeien. Voor de Prunus Novita is het bijvoorbeeld van belang dat deze twee maal per jaar wordt gesnoeid, terwijl voor andere hagen zoals de klimop een keer vaak voldoende is. Lees daarom altijd goed de instructies van je nieuwe haag aangezien de verzorging voor elke soort verschilt.