In en Out Living
Image default
Aanbiedingen

Ecologisch verantwoord de eikenprocessierups bestrijden

De afgelopen jaren heeft de eikenprocessierups zijn naam erg bekend gemaakt, maar dit is niet op een positieve manier. Inmiddels is dit insect een zeer berucht plaagbeestje. Het lijkt alsof er steeds meer mensen last hebben van de eikenprocessierups, dat komt omdat de hoeveelheid rupsen in de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Wat een eikenprocessierups precies doet en hoe je deze kan bestrijden leer je in dit blogartikel.

Waarom is deze rups zo vervelend?

In principe is de eikenprocessierups niet heel vervelend voor jouw plantjes en bomen. Het meeste last wordt veroorzaakt door de grote brandharen op de rug van het rupsje. Deze brandharen veroorzaken jeuk en uitslag, dit kan op de huid maar ook op de ogen. Veel oplossingen voor dit plaagdiertje zijn er helaas niet, daarom is is het ook zo vervelend om ze aan te treffen in de tuin. De rups verspreidt zich ook snel, dus ze stuk voor stuk verwijderen gaat haast niet. Ook kunnen ze hun brandharen achterlaten op kleding, waardoor het makkelijk kan dat de klachten later nog komen. Deze haren zijn enorm hardnekkig en kunnen ook na het wassen van kleding voor uitslag en jeuk zorgen.

Een verantwoorde oplossing

Je kan ervoor kiezen om deze rupsen te bestrijden met behulp van gif. Het nadeel van gif is echter dat het volledige insect vergiftigd raakt. Wanneer een insectenetende vogel zo’n vergiftigd insect eet is de kans zeer groot dat het vogeltje ook sterft. Een bestrijdingsmiddel wat niet giftig is, is het aaltje. Dit microscopische organisme is zo klein dat het met gemak bij de eikenprocessierups naar binnen kan. Vervolgens vermenigvuldigt het aaltje zich zo snel dat de gastheer binnen enkele dagen zal sterven. Daarom kun je het best de eikenprocessierups met aaltjes bestrijden. Je hoeft alleen de aaltjes over de rupsen te sproeien en rest gaat vanzelf. 

 

https://ecostyle.nl/