In en Out Living
Image default
Gezond wonen

Betere ogen door buiten spelen

Er zijn veel kinderen die al op jonge leeftijd een bril nodig hebben. Dat aantal blijft alleen maar groeien en de kinderen worden ook steeds jonger. Kinderen vinden een brilletje vaak vervelend, ze zijn nog erg actief en de bril zal hen soms hinderen bij het spelen en ravotten. Maar wat blijkt nu? Dat we de kans dat ons kind een bril moet dragen ook zelf wat in de hand hebben.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat het aantal kinderen dat een bril nodig heeft voor een kwart daalt wanneer kinderen elke dag minimum 45 minuten buiten spelen. Dat is een belangrijke vaststelling, want wereldwijd zijn steeds meer kinderen al van jonge leeftijd bijziend. 80% van de kinderen zouden op het einde van hun middelbare schooltijd al een bril moeten dragen. De samenhang tussen meer buiten spelen en het dragen van een bril, zou te verklaren zijn door het feit dat kinderen steeds langer en meer naar beeldschermen kijken. Denk maar aan de tv, tablets, mobiele telefoons en laptops waar onze kinderen zich tegenwoordig veel lieve bij bezig houden dan buiten op het houten speeltoestel te spelen.

Lang naar beeldschermen kijken zorgt er namelijk voor dat de oogbal, die bij kinderen nog in groei is, langer zal worden. Door voor de tv te zitten, te gamen of spelletjes te spelen op de telefoon moet de oogbal zich hard inspannen om de schermen duidelijk te kunnen zien, accommoderen noemt dat. Een oogbal die langer is, moet minder accommoderen. Maar doordat de oogbal langer is, zal het zicht in de verte minder scherp worden. Kinderen die veel buiten spelen met speelgoed buiten kijken minder naar beeldschermen. Hun ogen zullen dan ook beter ontwikkelen. Als ouder is het dus van belang om er op toe te kijken dat kinderen niet te lang achter hun beeldscherm zitten en vaker buiten gaan. 

https://www.buitenspeelgoed.nl/