In en Out Living
Image default
Bouwen en verbouwen

Badkamer accenten met voegsel voor de tegels

Naast de tegels en de wijze van het betegelen van een wand of een vloer bepalen ook de voegen voor een groot gedeelte de indruk van een ruimte. Afhankelijk van de kleur van het voegsel kan men in contrast met de vloertegels of de wandtegels juist een harmonieuze sfeer in de badkamer creëren of voor harde tegenstellingen gaan. Harmonieus kan ook erg goed werken indien men voor het betegelen van één of meerdere vlakken heeft gekozen en deze dan op kleur met de tegels in te voegen. Daardoor ontstaan er kleurversterkende vlakken die, mits juist geproportioneerd, een erg mooie uitstraling in de badkamer of toilet kunnen geven. De keuze voor de kleur van het tegelvoegsel is vaak meer van belang dan men in eerste instantie zou inschatten, de badruimte kan er mee gemaakt maar er kan ook een teleurstellend resultaat ontstaan.

Tegels op kleur voegen

Minder duidelijk, maar van groot belang voor het ruimtelijk effect is de kleur van het voegsel in de tegelvoeg. Terwijl de meeste badkamerverbouwers of soms zelfs de adviseurs of specialisten wel voldoende tijd gebruiken voor het uitzoeken van de tegels, wordt er soms weinig of zelfs helemaal geen aandacht geschonken aan het toekomstige voegsel of de te gebruiken voegkleur. Het is erg belangrijk om te bepalen aan de hand van het interieur en de te bereiken effecten of er sprake moet zijn van een lichtere, donkerde, of een soortgelijke tint van het voegsel als de geselecteerde tegels. Omdat de keuze van contrast gaat bepalen dat de voeg of juist de tegels duidelijk gaan opvallen. Of dient het discreet op de achtergrond te blijven en neutraal op kleur gevoegd met de tegels te werken. In het ergste geval, door de verkeerde specie kleur tegel heeft geen effect in de ruimte of – nog erger – het creëert een niet harmonische indruk en uitstraling van de badkamer.

De tinten van tegelvoegen

De meeste tegelvoegen zijn wit of klassieke cement grijs. Het aanbod van allerlei verschillende kleuren voegsel is in de afgelopen jaren steeds groter geworden, variërend van helder wit naar grijs en zelfs zwart tot aardtinten zoals van terracotta of zelfs karamel. Zelfs rijke kleuren zoals rood en blauw zijn voegkleuren beschikbaar en sluiten ook goed aan bij de diverse trends van felle en frisse tegelkleuren in het interieur. Op deze manier is er altijd wel voor elke stijl van badkamer of interieur een geschikte voegkleur te kiezen die perfect bij de wandtegels of de vloertegels past.

http://www.sani-bouw.nl/